• PARTNER SERWISUpartner serwisu

Naukowcy o "dobrym" cholesterolu: jego duże cząsteczki mogą zwiększać ryzyko zawału

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 07 marca 2021 12:41

Hiszpański zespół specjalistów z kilku ośrodków medycznych i badawczych przeprowadził badania dotyczące "dobrego" cholesterolu HDL. Okazuje się, że nie zawsze jest dla nas korzystny.

Naukowcy o "dobrym" cholesterolu: jego duże cząsteczki mogą zwiększać ryzyko zawału
FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Osoby z wysokim poziomem "dobrego" cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału - informują naukowcy na łamach “Metabolism: Clinical and Experimental”.

Badanie zostało przeprowadzone przez hiszpański zespół specjalistów z kilku ośrodków medycznych i badawczych.

Lipoproteina wysokiej gęstości (High-density lipoprotein, HDL) nazywana jest także cholesterolem HDL lub "dobrym cholesterolem", ponieważ jej występowanie we krwi wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. HDL transportuje cholesterol osadzony w tętnicach do wątroby, która go usuwa.

Natomiast tak zwany zły cholesterol, lipoproteina o niskiej gęstości (Low-density lipoprotein, LDL), powoduje gromadzenie się cholesterolu w tętnicach i zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.

Chociaż leki obniżające poziom złego cholesterolu zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe - to te, które podnoszą dobry cholesterol, nie okazały się skuteczne w zmniejszaniu ryzyka chorób serca. Skłoniło to naukowców do dalszych badań nad HDL.

Autorzy nowego badania przeanalizowali cechy genetyczne, które określają wielkość cząsteczek dobrego cholesterolu, a następnie zbadali ich związek z ryzykiem zawału mięśnia sercowego. Jak się okazało, cechy genetyczne związane z wytwarzaniem dużych cząsteczek dobrego cholesterolu są bezpośrednio związane z wyższym ryzykiem zawału serca, podczas gdy cechy związane z małymi cząstkami dobrego cholesterolu są związane z niższym ryzykiem zawału serca.

- Istnieje pozytywny związek przyczynowy między wielkością cząsteczek cholesterolu HDL a ryzykiem zawału serca, więc chociaż musimy podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi, muszą to być zawsze małe cząsteczki - wyjaśnia główny badacz, dr Robert Elosua, zwiazany z Hospital del Mar-IMIM, CIBERCV i University of Vic-Central University of Catalonia (UVic-UCC).

Cząsteczki HDL sprawniej przenoszą cholesterol do wątroby, dzięki czemu można go skuteczniej wyeliminować. - Jeśli musimy coś zrobić w odniesieniu do HDL, to jest to zwiększenie liczby drobnych cząsteczek, czyli takich, które właściwie pełnią funkcję eliminacji cholesterolu, takich, które naprawdę przenoszą go do wątroby w celu usunięcia i nie pozwalają na jego gromadzenie się w tętnicach i powodowanie chorób sercowo-naczyniowych - zaznaczył dr Álvaro Hernáez, badacz Hospital Clínic-IDIBAPSi CIBER on Obesity and Nutrition.

Obecnie nie ma leków, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum