Jak obniżyć poziom cholesterolu? Eksperci wskazują, z czego zrezygnować

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi stanowi poważne zagrożenia dla zdrowia i życia, gdyż przyczynia się do zwiększonego ryzyka zawału serca czy też udaru. Obniżyć cholesterol można m.in. poprzez dietę. Eksperci wskazują, z czego zrezygnować.
Zakazana lista w cukrzycy. Tego jeść nie wolno
Wysoki cholesterol. Tak można obniżyć jego poziom
Dieta niewątpliwie ma wpływ na profilaktykę i wspomaganie leczenia wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, o czym przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty zawierające w sobie wysoką ilość cholesterolu są szkodliwe – w przypadku jajek mówimy o bogactwie białka i innych cennych składników odżywczych.
Zdecydowanie dobrym rozwiązaniem przy problemach z wysokim cholesterolem jest rezygnacja z produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, ponieważ mogą także przyczynić się do nadmiernej masy ciała.
Niemal większość tłuszczów roślinnych (oprócz olejów tropikalnych) zawiera w sobie tłuszcze nienasycone, które zdecydowanie są dobre dla serca. Dlatego też – jak przypomina NCEZ – dobrą praktyką powinno być ograniczenie spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Czego unikać:
- tłustego mięsa,
- produktów mięsnych (np. kiełbasy, parówki),
- tłustych produktów mlecznych,
- ograniczyć ilość spożywanego mięsa i jego pochodnych do 350-500 g tygodniowo.
Zamiast powyższych produktów należy wybierać m.in.:
- chude mięsa (kurczak, indyk),
- ryby,
- nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca).
Niezwykle szkodliwe dla organizmu są wszelkie kwasy tłuszczowe trans, które znajdują się w produktach wysokoprzetworzonych (np. wyroby cukiernicze, jedzenie fast-food) – podkreśla NCEZ.
Błonnik pokarmowy i sterole roślinne pomocnikami w diecie
Odpowiednia ilość błonnika także pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu. Dlatego też warto sięgać po warzywa i owoce, produkty zbożowe czy wspomniane już wyżej nasiona.
Co więcej, pomocne przy diecie są także sterole i stanole roślinne. Dlaczego? Z wyjaśnień NCEZ wynika, że spożywanie 2 gramów dziennie tych naturalne związków roślinnych może obniżyć poziom cholesterolu LDL o około 10 proc.
Produkty ze sterolami/stanolami roślinnymi:
- margaryna,
- pasty do smarowania,
- soki,
- jogurty.
Które produkty wybierać na obniżenie cholesterolu?
Przy okazji omawiania diety obniżającej poziom cholesterolu, warto wymienić niektóre produkty, które zdecydowanie są polecane przez ekspertów z NCEZ.
Na liście znajdują się:
- płatki owsiane – to łatwy sposób na obniżenie cholesterolu, dlatego warto po nie sięgać na śniadanie,
- nasiona roślin strączkowych – bogate w błonnik, dzięki nim po posiłku przez dłuższy czas utrzymuje się uczucie sytości,
- orzechy – spożywanie migdałów, orzechów włoskich, orzeszków ziemnych i innych orzechów jest korzystne dla serca,
- tłuste ryby – jedzenie ryb 2-3 razy w tygodniu może obniżyć poziom LDL.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (1)
POLECAMY W PORTALU
-
Nowa grupa zyskała prawo do darmowego sanatorium. Turnus trwa 21 dni
-
Do 31 marca trzeba złożyć ważny dokument w ZUS
-
Ważny lek na otyłość wchodzi do sprzedaży. To ma być przełom w leczeniu
-
ZUS wypłaci należne pieniądze. Koniecznie trzeba złożyć wniosek
-
Nawet 3176 zł miesięcznie. Nowe świadczenie z budżetu państwa. Wiadomo dla kogo i ile
-
Koniec recept i zwolnień lekarskich przez internet. W 2023 roku zmiany przepisów