×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Jak obniżyć poziom cholesterolu? Eksperci wskazują, z czego zrezygnować

OPRAC. JKB • Źródło: NARODOWE CENTRUM EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ, RYNEK ZDROWIA

Jak obniżyć poziom cholesterolu? Eksperci wskazują, z czego zrezygnować
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Eksperci wskazują, z czego zrezygnować. Fot. AdobeStock

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi stanowi poważne zagrożenia dla zdrowia i życia, gdyż przyczynia się do zwiększonego ryzyka zawału serca czy też udaru. Obniżyć cholesterol można m.in. poprzez dietę. Eksperci wskazują, z czego zrezygnować.

Dodano: 17 marca 2023, 21:37

 

Wysoki cholesterol. Tak można obniżyć jego poziom

Dieta niewątpliwie ma wpływ na profilaktykę i wspomaganie leczenia wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, o czym przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty zawierające w sobie wysoką ilość cholesterolu są szkodliwe – w przypadku jajek mówimy o bogactwie białka i innych cennych składników odżywczych.

Zdecydowanie dobrym rozwiązaniem przy problemach z wysokim cholesterolem jest rezygnacja z produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, ponieważ mogą także przyczynić się do nadmiernej masy ciała.

Niemal większość tłuszczów roślinnych (oprócz olejów tropikalnych) zawiera w sobie tłuszcze nienasycone, które zdecydowanie są dobre dla serca. Dlatego też – jak przypomina NCEZ – dobrą praktyką powinno być ograniczenie spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Czego unikać:

  • tłustego mięsa,
  • produktów mięsnych (np. kiełbasy, parówki),
  • tłustych produktów mlecznych,
  • ograniczyć ilość spożywanego mięsa i jego pochodnych do 350-500 g tygodniowo.

Zamiast powyższych produktów należy wybierać m.in.:

  • chude mięsa (kurczak, indyk),
  • ryby,
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca).

Niezwykle szkodliwe dla organizmu są wszelkie kwasy tłuszczowe trans, które znajdują się w produktach wysokoprzetworzonych (np. wyroby cukiernicze, jedzenie fast-food) – podkreśla NCEZ.

Błonnik pokarmowy i sterole roślinne pomocnikami w diecie

Odpowiednia ilość błonnika także pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu. Dlatego też warto sięgać po warzywa i owoce, produkty zbożowe czy wspomniane już wyżej nasiona.

Co więcej, pomocne przy diecie są także sterole i stanole roślinne. Dlaczego? Z wyjaśnień NCEZ wynika, że spożywanie 2 gramów dziennie tych naturalne związków roślinnych może obniżyć poziom cholesterolu LDL o około 10 proc.

Produkty ze sterolami/stanolami roślinnymi:

  • margaryna,
  • pasty do smarowania,
  • soki,
  • jogurty.

Które produkty wybierać na obniżenie cholesterolu?

Przy okazji omawiania diety obniżającej poziom cholesterolu, warto wymienić niektóre produkty, które zdecydowanie są polecane przez ekspertów z NCEZ.

Na liście znajdują się:

  • płatki owsiane – to łatwy sposób na obniżenie cholesterolu, dlatego warto po nie sięgać na śniadanie,
  • nasiona roślin strączkowych – bogate w błonnik, dzięki nim po posiłku przez dłuższy czas utrzymuje się uczucie sytości,
  • orzechy – spożywanie migdałów, orzechów włoskich, orzeszków ziemnych i innych orzechów jest korzystne dla serca,
  • tłuste ryby – jedzenie ryb 2-3 razy w tygodniu może obniżyć poziom LDL.




Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU