KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Bez tej substancji niewydolność serca jeszcze bardziej groźna. Rośnie ryzyko zgonu

• Źródło: PAP

Bez tej substancji niewydolność serca jeszcze bardziej groźna. Rośnie ryzyko zgonu
Bez tej substancji niewydolność serca jeszcze bardziej niebezpieczna Fot. AdobeStock

Nowe wyniki badań ważne dla chorych cierpiących na niewydolność serca. - Pacjenci u których poziom kwasu alfa-linolenowego jest niski, mogą być w większym stopniu narażeni na hospitalizację i zgon – informuje „Journal of the American College of Cardiology”.

Dodano: 29 października 2022, 10:27 Aktualizacja: 29 października 2022, 10:27

 

Bez tej substancji niewydolność serca jeszcze bardziej niebezpieczna

Korzyści płynące ze spożywania kwasów omega-3 są dobrze znane, jednak zależność pomiędzy poziomem kwasu alfa-linolenowego a ryzykiem niewydolności serca była dotychczas badana w znacznie mniejszym stopniu - zauważają naukowcy z Instytutu Badań Medycznych przy Szpitalu del Mar w Barcelonie.

Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020. Dane na temat zdrowia badanych gromadzono przez ponad dwa lata. W tym czasie odnotowano 140 zgonów z różnych przyczyn, 85 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 141 pierwszych hospitalizacji z powodu niewydolności serca.

Dane wskazywały, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn sercowo-naczyniowych było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.

- Te wyniki wskazują, że wyższy poziom kwasu alfa-linolenowego może być związany z lepszymi prognozami u pacjentów z niewydolnością serca. Osoby te powinny zatem sięgać po takie produkty jak olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia. Pozytywnie może wpływać także dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Dalsze badania pomogą ustalić czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania - podsumowują autorzy publikacji (DOI: 10.1016/j.jacc.2022.08.771).




Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU