×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Badania: słodkie napoje a ryzyko niewydolności serca

Autor: PAP - NAUKA W POLSCE/RYNEK ZDROWIA

Badania: słodkie napoje a ryzyko niewydolności serca
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Codzienne wypijanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych napojów ma związek z wyższym ryzykiem rozwoju niewydolności serca, przynajmniej u mężczyzn - wykazało badanie, które publikuje internetowe wydanie pisma "Heart".

Dodano: 06 listopada 2015, 11:30 Aktualizacja: 06 listopada 2015, 11:39

Naukowcy z Karolinska Institutet w Sztokholmie doszli do takich wniosków na podstawie badania przeprowadzonego wśród 42 400 mężczyzn, którzy wyjściowo mieli od 45 do 79 lat. Stan ich zdrowia śledzono przez 12 lat. Poproszono ich o wypełnienie ankiety na temat tego, jak często i w jakich ilościach spożywali w poprzednim roku 96 różnych produktów, w tym napojów słodzonych.

W analizie nie brano pod uwagę herbaty, kawy oraz soków.

Dane na temat pojawienia się niewydolności serca u badanych mężczyzn pozyskano ze szwedzkiego rejestru pacjentów oraz rejestru dotyczącego przyczyn zgonów Szwedów. W ciągu 12 lat rozwinęła się ona u 4113 mężczyzn, a 509 zmarło z jej powodu.

Po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka niewydolności serca naukowcy wyliczyli, że panowie, którzy wypijali co najmniej dwie szklanki (szklanka to 200 ml) słodzonych napojów dziennie mieli o 23 proc. wyższe ryzyko wystąpienia niewydolności serca w porównaniu z mężczyznami, którzy nie pili ich wcale.

Gdy z analizy wykluczono wszystkich pacjentów, u których niewydolność serca została zdiagnozowana w ciągu pierwszych pięciu lat badania (by uniknąć błędu związanego z niewykrytą wczesną niewydolnością) ryzyko związane z piciem słodkich napojów utrzymało się na podobnym poziomie i było wyższe o 25 proc.

Jak podkreślają autorzy pracy, ponieważ badanie miało charakter obserwacyjny, nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczynowo-skutkowego podłoża tej zależności. Gdyby jednak przyszłe badania potwierdziły, że częste spożywanie słodkich napojów może przyczyniać się do niewydolności serca to miałoby to istotne znaczenie przy opracowywaniu nowych strategii prewencji tego schorzenia. 

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU