KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Badania: aminokwasy chronią układ sercowo-naczyniowy

Autor: TVN24/RYNEK ZDROWIA

Badania: aminokwasy chronią układ sercowo-naczyniowy
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Siedem aminokwasów dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego - dowiedli badacze z Uniwersytetu Wschodnia Anglia.

Dodano: 01 września 2015, 14:23

Serwis TVN24 podaje, że w badaniach skupiono się na aminokwasach: argininie, cysteinie, kwasie glutaminowym, glicynie, histydynie, leucynie i kwasie tyrozynowym i tyrozynie. Do swoich wyników zespół naukowy doszedł analizując ich wpływ na grupie blisko 2 tys. kobiet o prawidłowym BMI.

Podczas analiz zespół naukowców zauwazył, że osoby spożywające większą ilość określonych aminokwasów miały znacznie niższe ciśnienie krwi i wytrzymalsze ściany żył.  Mimo, że wszystkie aminokwasy wykazywały pozytywne działanie, to jednak te, które pochodził z białka roślinnego miały najsilniejszy wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.

Jak podkreśliła dr Amy Jennings, ze Szkoły Medycznej Norwich przy Uniwersytecie Wschodniej Anglii badanie udowodniło ochronny wpływ określonych produktów na układ naczyniowo-sercowy. Chodzi tu o spożywanie bogatych w białko produktów takich jak mięso, ryby, produkty mleczne, fasola, soczewica, brokuły i szpinak.

Badaczy zaskoczyło też to, że wpływ aminokwasów na serce jest równie wielki, co działanie takich czynników jak ograniczenie spożycia soli czy alkoholu oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Więcej: tvnmeteoactive.tvn24.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU