Badania: aminokwasy chronią układ sercowo-naczyniowy

Siedem aminokwasów dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego - dowiedli badacze z Uniwersytetu Wschodnia Anglia.
Serwis TVN24 podaje, że w badaniach skupiono się na aminokwasach: argininie, cysteinie, kwasie glutaminowym, glicynie, histydynie, leucynie i kwasie tyrozynowym i tyrozynie. Do swoich wyników zespół naukowy doszedł analizując ich wpływ na grupie blisko 2 tys. kobiet o prawidłowym BMI.
Podczas analiz zespół naukowców zauwazył, że osoby spożywające większą ilość określonych aminokwasów miały znacznie niższe ciśnienie krwi i wytrzymalsze ściany żył. Mimo, że wszystkie aminokwasy wykazywały pozytywne działanie, to jednak te, które pochodził z białka roślinnego miały najsilniejszy wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.
Jak podkreśliła dr Amy Jennings, ze Szkoły Medycznej Norwich przy Uniwersytecie Wschodniej Anglii badanie udowodniło ochronny wpływ określonych produktów na układ naczyniowo-sercowy. Chodzi tu o spożywanie bogatych w białko produktów takich jak mięso, ryby, produkty mleczne, fasola, soczewica, brokuły i szpinak.
Badaczy zaskoczyło też to, że wpływ aminokwasów na serce jest równie wielki, co działanie takich czynników jak ograniczenie spożycia soli czy alkoholu oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
Więcej: tvnmeteoactive.tvn24.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
POLECAMY W PORTALU
-
Nowa szczepionka Pfizera na COVID-19 badana w związku z większą liczbą udarów mózgu u seniorów
-
Ważna zmiana na receptach. Chodzi o zamienniki leku
-
Wchodzą zmiany w kontrolach NFZ. Od dziś nowe zasady
-
Składka zdrowotna. Trzeba oddać nawet po kilka tysięcy złotych do ZUS
-
Niewydolność serca. Specjaliści postulują zmiany: tych pacjentów nie musi leczyć kardiolog
-
Znany lek na przeziębienie i grypę wycofany ze sprzedaży w aptekach