• GINEKOLOGIA I POŁOŻNICTWO

• Start

Oświadczenie Koalicji MPAA w sprawie "tabletki po"

Autor: MPAA, MS/Rynek Zdrowia • • 03 września 2015 13:36

Tabletki elleOne zostały w Polsce wprowadzone do sprzedaży jako lek wydawany bez recepty zgodnie z prawem obowiązującym na terenie RP oraz Unii Europejskiej - przypomina Koalicja "Mam Prawo do Antykoncepcji Awaryjnej".

Oświadczenie Koalicji MPAA w sprawie "tabletki po"
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Koalicja MPAA oświadczenie w sprawie "tabletki po" przesłała do dziennikarzy w związku z publikacjami, bazującymi na interpelacji posła do Parlamentu Europejskiego Marka Jurka, które pojawiły się w niektórych mediach.

Jak wyjaśnia Koalicja, Komisja Europejska pozostawiła krajom członkowskim UE możliwość ograniczenia sprzedaży leków antykoncepcyjnych, jednak należy zaznaczyć, że w Polsce nie było i nie ma przepisów prawnych zakazujących sprzedaży tabletek antykoncepcyjnych bądź nakazujących, aby były one dostępne na receptę.

"Nie można również mówić o szczególnych względach porządku publicznego czy zdrowotnego, które występują wyłącznie w Polsce, a które uzasadniałyby ograniczenie praw Polek do dostępności do leku ellaOne w sposób bardziej restrykcyjny niż obywatelek innych krajów Unii Europejskiej" - stwierdza MPAA.

"Nieprawdą jest również, że ellaOne jest tabletką wczesnoporonną czy zabijającą płód. ellaOne działa, zanim kobieta zajdzie w ciążę. Tabletka opóźnia uwolnienie komórki jajowej (owulację). Preparat zapobiega ciąży po odbyciu stosunku płciowego bez zabezpieczenia lub wówczas, gdy inne zastosowane formy antykoncepcji zawiodły" - czytamy w przesłanym oświadczeniu.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum