GINEKOLOGIA I POŁOŻNICTWO

Ryby, chude wędliny, razowe pieczywo, owoce i warzywa - to znajdziemy w planie diety dla ciężarnych przygotowanej przez NFZ na czas pobytu w szpital. Fundusz chce, by szpitale zdrowo karmiły ciężarne kobiety i daje na to dodatkowe pieniądze.
Jest szansa, że niebawem wiele się zmieni na lepsze. NFZ zachęca bowiem szpitale do wzięcia udziału w pilotażu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - dieta mamy”. Na ten cel Fundusz ma przeznaczać 24,5 mln zł rocznie.
Lecznice będą musiały zapewnić różnorodne, zdrowe posiłki. Nacisk ma być kładziony na surowe, nieprzetworzone owoce czy warzywa, ciemne pieczywo, ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, niezbyt tłusty nabiał. Do picia woda albo naturalne soki. Na obiady mają być podawane produkty gotowane, a nie na przykład smażone. Do picia z kolei nie będzie słodzonych, gazowanych napojów.
Posiłki mają być obliczane pod względem kaloryczności w zależności od trymestru ciąży. A kobiety przebywające w szpitalu będą mogły skorzystać z porad dietetyka zarówno w czasie hospitalizacji, jak i po wypisaniu do domu. Dietetyk paniom przebywającym poza lecznicą będzie odpowiadał na pytania pocztą elektroniczną.
NFZ za podniesienie jakości żywienia będzie płacił za każdą pacjentkę 18,2 zł dziennie. Dziś stawka żywieniowa w świętokrzyskich szpitalach na jedną osobę wynosi około 20 zł. Większość lecznic wyłania firmy przygotowujące posiłki w przetargach. – Jestem na etapie rozpoznawania oferty NFZ. Jeśli przystąpimy, o 70 procent zwiększy się stawka dla kobiet ciężarnych. To sporo - mówi dyrektor Rafał Szpak, Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach
Więcej: gazeta.pl

POLECAMY
- 09:54 UMB: na kierunku zdrowie publiczne rusza nowy moduł - epidemiologia. Rejestracja już od maja
- 09:30 Czy ciężarne mogą być szczepione przeciwko Covid-19 szczepionkami mRNA?
- 08:44 Dworczyk o odporności populacyjnej: ilu naukowców, tyle opinii
- 08:28 Lekarze wolą pracować w prywatnej ochronie zdrowia
- 08:00 Będą szczepić również rodziny pracowników dużych firm?
- 07:30 Rozporządzenie uwalniające pracę fryzjerów i branży beauty w 11 województwach
- 05:58 Zamiast szumnie zapowiadanej sieci kardiologicznej na razie będzie siateczka
- CZ, 21:25 Minister zdrowia o III fali pandemii: z całą pewnością można już powiedzieć, że słabnie
- CZ, 20:50 Prof. Simon o nowym zjawisku w epidemii: skąd to się wylęgło?
- CZ, 20:15 Prof. Simon za otwarciem gastronomii na powietrzu w maju, ale przeciw weselom
- CZ, 19:15 Mapy potrzeb zdrowotnych będą 5-letnie. Posłowie w komisji zdrowia przyjęli poprawki
- CZ, 18:55 Pandemia zmienia benefity pracownicze. Zamiast owoców - porady psychologa
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 731 256 potwierdzonych zakażeń, zmarło 64 168 pacjentów
- 2 Zdaniem "Die Welt" w Polsce załamał się już cały system służby zdrowia
- 3 Szczepionka a tabletki antykoncepcyjne. Ekspert zaleca, by rozważyć odstawienie
- 4 Premier zarejestrował się na szczepienia. Podał, jaką szczepionkę wybrał
- 5 Zmiana terminu podania drugiej dawki szczepionki niemożliwa?
- 6 Skuteczność szczepień według ministra jest wyższa niż podają eksperci
- 7 Szczepienie przeciw Covid-19: czy można przyśpieszyć termin drugiej dawki?
- 8 Ministerstwo Zdrowia każe malować karetki na żółto i zmieni mundury ratownikom
- 9 W tych pięciu województwach zostają obostrzenia bez zmian
- 10 Nauczyciele ocenili jakość szczepień. Pierwsze takie badanie w Polsce
- 11 Program lekowy w łuszczycy: pacjenci oczekują na kolejne zmiany poprawiające dostępność
- 12 Lekarze „na dywanikach” u rzeczników odpowiedzialności zawodowej. Wiele hałasu o nic?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych