• GINEKOLOGIA I POŁOŻNICTWO

• Start

List otwarty prezesa PTG ws. odwołania prof. Radowickiego ze stanowiska konsultanta krajowego

Autor: PTGP/Rynek Zdrowia • • 18 sierpnia 2017 11:19

Prof. Mirosław Wielgoś, prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników opublikował list otwarty w sprawie zmiany na stanowisku konsultanta krajowego w dziedzinie położnictwa i ginekologii.

Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

W swoim liście prof. Wielgoś dziękuje prof. Stanisławowi Radowickiemu, który 1 sierpnia, po 15 latach zakończył pracę na stanowisku konsultanta krajowego w dziedzinie położnictwa i ginekologii.

"Zawsze podziwiałem zaangażowanie Profesora Radowickiego we wszystkie sprawy, które tego wymagały. Cechowały go konsekwencja i wnikliwość, które jednak potrafił zawsze łączyć z dyplomacją. A co najważniejsze - zawsze starał się być obiektywny. Był niezwykle zaangażowany we współpracę z resortem, co niejako wynika z definicji funkcji konsultanta krajowego, jednakże w przypadku Profesora Radowickiego wykraczało to znacząco ponad utarte schematy"- napisał prof. Wielgoś.

"Za kadencji 11 ministrów zdrowia wydeptał własne ścieżki w ministerialnych gabinetach i korytarzach. Reagował natychmiast. Często był zmuszony odwoływać wcześniej podjęte zobowiązania, ponieważ wzywały Go do ministerstwa liczne bieżące sprawy, istotne zarówno z punktu widzenia środowiska, jak też - nierzadko - bardziej indywidualne. O sprawach o znaczeniu ogólnospołecznym nawet nie wspomnę. Na szczególne podkreślenie zasługuje świetna współpraca byłego już Konsultanta z Polskim Towarzystwem Ginekologów i Położników (wcześniej PTG) - szczególnie z jego Zarządem Głównym i kolejnymi prezesami"- dodał autor listu.

Do największych osiągnięć Profesora Radowickiego jako konsultanta krajowego prof. Wielgoś zalicza reaktywację systemu trójstopniowej opieki perinatalnej w Polsce oraz wprowadzenie standardów opieki nad kobietą w fizjologicznej ciąży, porodzie i połogu. Dzięki między innymi tym działaniom na przestrzeni ostatnich lat doszło do istotnej poprawy jakości opieki okołoporodowej w Polsce, o czym świadczą obiektywne wskaźniki.

Prof. Wielgoś podkreśla też rolę Profesora Radowickiego we współtworzeniu rządowego programu leczenia niepłodności. W wyniku jego realizacji - przy finansowym wsparciu państwa - na świat przyszło kilka tysięcy dzieci.

Autor listu nie zgadza się ze stwierdzeniem rzeczniczki prasowej resortu, zgodnie z którym "Profesor Radowicki nie wywiązywał się w pełni z obowiązków związanych ze sprawowaniem funkcji konsultanta krajowego".

"Dziwi mnie także tryb dokonania zmiany na tym stanowisku. Oczywiście Minister Zdrowia ma do tego pełne prawo, więc mógł z niego w każdej chwili skorzystać. Szkoda jednak, że nie zostało to poprzedzone jakimikolwiek konsultacjami z władzami Towarzystwa czy też samorządu lekarskiego" - napisał prof. Wielgoś.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum