• PARTNER SERWISUpartner serwisu

Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

Autor: Nauka w Polsce PAP/Rynek Zdrowia • • 23 czerwca 2013 16:33

Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 - wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma "JAMA Internal Medicine".

Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

Już wcześniejsze badania epidemiologiczne wykazały, że istnieje związek między jedzeniem dużych ilości czerwonego mięsa - przetworzonego i nieprzetworzonego - a wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Przeważnie nie śledzono w nich jednak zmian spożycia czerwonego mięsa wraz z upływem czasu.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie (USA) oraz z Narodowego Uniwersytetu Singapurskiego przeanalizowali dane z trzech dużych badań amerykańskich. Dane na temat spożycia czerwonego mięsa zbierano przy pomocy ankiet, które dotyczyły różnych składników diety. Informacje aktualizowano co cztery lata.

Dzienne spożycie czerwonego mięsa przeciętnie wynosiło 130 gramów na osobę. W trakcie badań cukrzycę typu 2 zdiagnozowano u ok. 7,5 tys. osób.

Okazało się, że zwiększenie spożycia czerwonego mięsa w ciągu czterech lat miało związek z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w kolejnych czterech latach.

U osób, które w ciągu czterech lat zwiększyły jego konsumpcję o ponad 42,5 grama dziennie ryzyko cukrzycy typu 2 wzrosło o 48 proc. w porównaniu z grupą, która utrzymała konsumpcję czerwonego mięsa na wcześniejszym poziomie. Zjadanie większych porcji czerwonego mięsa wiązało się z tyciem, ale to tylko częściowo uzasadniało wzrost ryzyka cukrzycy.

Z kolei ograniczenie czerwonego mięsa w diecie o ponad 42,5 grama dziennie w pierwszych czterech latach wiązało się ze spadkiem o 14 proc. ryzyka cukrzycy typu 2 w ciągu całego okresu badań.

Te wyniki odnoszą się zarówno do przetworzonego czerwonego mięsa, np. hot dogów czy wędlin, jak i do nieprzetworzonego, np. steków czy wieprzowiny, ale związek był silniejszy w przypadku mięsa przetworzonego.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum