×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka maluchy z cukrzycą jedzą masło orzechowe

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek ZdrowiaOpublikowano: 27 lutego 2020 13:00

Do menu pacjentów oddziału diabetologii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, trafiły orzeszki ziemne i masło orzechowe. W ten sposób eksperci wdrażają w życie efekty najnowszych badań, z których wynika, że masło z orzechów ziemnych, nerkowca czy migdałów przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi po posiłku.

W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka maluchy z cukrzycą jedzą masło orzechowe
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Eksperci podkreślają, że masło orzechowe spożywane przez dzieci w szpitalu jest wysokiej jakości. Nie zawiera ani soli, ani oleju palmowego, ani tym bardziej cukru. Jest w 100 procentach z orzechów. Dzieci mogą nim smarować kanapki lub spożywać jako dodatek do kefiru, maślanki albo jogurtu - podkreśla Gazeta Wyborcza.

Orzechy, migdały i inne dodatki są nie tylko smaczne i pożywne, ale mają też pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie pacjentów. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła orzechowego dziennie dla osoby dorosłej.

Więcej: katowice.wyborcza.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum