Czy w cukrzycy można jeść truskawki? Naukowcy sprawdzili, jak wpływają na poziom glikemii
Truskawki to bomba witaminowa. Zawierają sporo witaminy C, a poza tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, karotenoidy, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wyjaśnia natomiast, jak cukry proste zawarte w truskawkach wpływają na poziom glukozy we krwi po posiłku.

Truskawki a poziom glukozy we krwi po posiłku
Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, już w 100 g świeżych truskawek znajduje się około 60 mg witaminy C. Oprócz tego truskawki zawierają:
- tiaminę,
- ryboflawinę,
- niacynę,
- witaminę B6,
- karotenoidy,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę K,
- kwas foliowy (43 μg na 100 g świeżych owoców),
- magnez,
- żelazo,
- potas.
NCEZ podkreśla przy tym, że dokonano szczegółowego przeglądu dotychczasowych badań analizujących korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania truskawek. Okazuje się, że część z tych badań wykazało pozytywny wpływ spożywania truskawek na glikemię poposiłkową oraz odpowiedź insuliny.
Warte uwagi są także badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Japonii. Przeanalizowali wpływ dżemu truskawkowego o różnej zawartości cukru na odpowiedź glukozy u 30 zdrowych ludzi (10 mężczyzn oraz 20 kobiet). Co ciekawe, mimo różnej zawartości cukru w dżemie truskawkowym poziom glukozy we krwi po spożyciu kromki chleba (60 g) z 20 g dżemu był porównywalny.
Badacze odnotowali, że po 30 minutach od spożycia, stężenie glukozy we krwi po spożyciu dżemów truskawkowych o różnej zawartości cukru było porównywalne. Ten wynik dostarczył wstępnych dowodów na to, że u osób zdrowych truskawki mogą wpływać na redukowanie hiperglikemii poposiłkowej. Tym samym pozytywnie wpływać na unormowanie poziomu glukozy we krwi – czytamy.
Truskawki a poziom cukru we krwi
Wpływ truskawek na unormowanie poziomu glukozy we krwi u osób zdrowych był także przedmiotem badań fińskiego zespołu. W tym przypadku przeprowadzono badania kliniczne wśród 12 zdrowych osób spożywających purée (150 g) zrobione z borówek, czarnej porzeczki, żurawiny oraz truskawek z dodatkiem 35 g sacharozy – relacjonuje NCEZ.
Z kolei druga grupa (kontrolna) otrzymała posiłek z taką samą ilością sacharozy, lecz bez dodatku purée.
Fińscy naukowcy doszli do wniosku, że dodatek owoców jagodowych do posiłku bogatego w cukry proste znacznie poprawia odpowiedź poposiłkową glukozy w porównaniu do grupy kontrolnej. Wykazano również, że dodatek truskawek zmniejsza poposiłkową odpowiedź na insulinę, normuje glikemię u osób zdrowych oraz poprawia odpowiedź glikemii po spożyciu chleba.
Kolejne badania kliniczne przeprowadził zespół z USA, które weryfikowały przeciwutleniające właściwości polifenoli zawartych w truskawkach na poposiłkową odpowiedź insuliny. W tym przypadku – jak relacjonuje NCEZ – badanie przeprowadzono z udziałem 24 dorosłych osób z nadmierną masą ciała, którzy byli po spożyciu posiłku wysokowęglowodanowym o umiarkowanej zawartości tłuszczu i z dodatkiem truskawek (305 g napoju truskawkowego) albo bez tych owoców (grupa kontrolna).
Także i w tym przypadku zostało wykazane, że dodatek truskawek do posiłku zmniejszał poposiłkową odpowiedź insuliny – tym samym dostarczono wstępne dowody sugerujące korzystny wpływ przeciwutleniaczy zawartych w truskawkach na insulinę poposiłkową.
Natomiast w jeszcze innym badaniu amerykańskiego zespołu wykazano, że regularne spożywanie napoju zawierającego 50 g liofilizowanych truskawek (50 g liofilizowanych truskawek – około 3 szklanek świeżych truskawek) przez 8 tygodni miało pozytywny wpływ na regulację cholesterolu, lecz nie wpływało na stężenie glukozy na czczo u 27 osób z zespołem metabolicznym, o czym wspomina NCEZ.
W podsumowaniu wskazano, że truskawki:
- mogą mieć korzystne działanie na organizm,
- mogą polepszyć odpowiedź insuliny,
- mogą unormować poziom glukozy we krwi,
- mogą unormować stężenie cholesterolu we krwi.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (2)