×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Zakazana lista w cukrzycy. Tego nigdy nie jedz

Autor: oprac. KK • Źródło: Narodowe Centrum Edukacji ŻywieniowejOpublikowano: 01 września 2023 20:04Zaktualizowano: 04 czerwca 2023 12:51

Czego nie należy jeść w cukrzycy? Eksperci opracowali zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2. Konkretnie wskazują, co cukrzykom wolno jeść, a z czego należy zrezygnować.

Zakazana lista w cukrzycy. Tego nigdy nie jedz
Tego w cukrzycy nigdy nie jedz. Eksperci opracowali zakazaną listę Fot. AdobeStock

 

Tego w cukrzycy jeść nie wolno

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opracowało zalecenia żywieniowe i jadłospis dla cukrzyków z cukrzycą typu 2. Jak przypominają specjaliści, jednym z czynników ryzyka choroby jest nieodpowiednia dieta.

- Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można by zapobiec lub spowolnić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe - dodają. 

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2:

  • Kontroluj kaloryczność diety – wartość energetyczna diety powinna być dostosowana indywidualnie przez dietetyka. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie dąż do uzyskania prawidłowej masy ciała.
  • Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze).
  • Jedz częściej, ale mniejsze i urozmaicone posiłki o stałych porach.
  • Zwiększ spożycie warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególną uwagę zwróć na warzywa w postaci surowej. W Twojej codziennej diecie powinny się znaleźć minimum 4 porcje warzyw (1 porcja to np. 1 średni pomidor, 1/2 dużej papryki lub 1 szklanka warzyw liściastych).
  • Wybieraj te owoce, które mają niższy Indeks Glikemiczny, np. owoce jagodowe. Jedna porcja owoców to np. 1 średnie jabłko lub 1 niepełna szklanka borówek.
  • Codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, bez dodatku cukru, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu).
  • Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego. Wybieraj inne źródła białka: 1-2 razy w tygodniu mięso zamień na nasiona roślin strączkowych, 2 razy w tygodniu na ryby, zamieniaj też na jaja.
  • Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych. Wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu.
  • Pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie, najlepiej w postaci wody.

Cukrzyca. Tego należy unikać w diecie

Specjaliści wskazują również, jakie produkty żywieniowe w cukrzycy nie są zalecane. Na liście jest m.in. pszenne pieczywo, mleko i przetwory, które mają więcej niż 2 proc. tłuszczu.

Produkty niezalecane w cukrzycy to:

  • Chleb pszenny, chleb na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, bułki pszenne, maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki, ciasta kruche, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach, groszek ptysiowy, makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały.
  • Mleko i przetwory > 2% tłuszczu, napoje mleczne słodzone cukrem, miodem, dżemem, z dużą ilością owoców, tłuste sery podpuszczkowe (żółte, pleśniowe, topione), ser twarogowy tłusty
  • Mięsa tłuste, np. baranina, wieprzowina, wołowina, konina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste części kurczaka (udka, skrzydełka), tłuste wędliny, np. kaszanka, parówki, konserwy mięsne, pasztetowa, salceson, pasztety
  • Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, olej kokosowy, masło, śmietany
  • Sałatki i surówki tłuste, z dodatkiem dużej ilości śmietany, majonezu, cukru, frytki, ziemniaki smażone na maśle, smalcu lub margarynie
  • Owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, owoce kandyzowane, dżemy wysokosłodzone
  • Esencjonalne wywary na tłustych mięsach, kościach, zagęszczone zasmażkami, zaprawiane śmietaną, owocowe z cukrem.
  • Kremy, torty, marmolady, wszystkie desery z cukrem, z dużą ilością tłuszczu, pączki, faworki, chałwa, czekolada, lody, budynie na pełnym mleku, orzechy kokosowe, orzechy solone.
  • Napoje typu coca-cola, gazowane, słodzone cukrem, napoje alkoholowe, owocowe, lemoniada.
  • Cukier, miód, glukoza, fruktoza.

 














Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum