×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Specjalistka o faktach i mitach w odchudzaniu. Co pić do jedzenia, czy pomijać posiłek i co z kawą w diecie

Autor: KM • Źródło: Narodowy Fundusz Zdrowia28 stycznia 2023 07:00

Dr inż. Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w ramach Akademii NFZ opowiedziała m.in. o tym, czy lepiej wybierać wodę, czy sok do popijania posiłków. Poruszyła również kwestię pomijania posiłków w trakcie procesu odchudzania.

Specjalistka o faktach i mitach w odchudzaniu. Co pić do jedzenia, czy pomijać posiłek i co z kawą w diecie
Specjalistka o faktach i mitach w odchudzaniu. Co pić do jedzenia, czy pomijać posiłek i co z kawą w diecie Fot. AdobeStock
  • W zdrowej diecie pierwszym wyborem, jeżeli chodzi o napoje, zawsze powinna być woda - wynika z wypowiedzi dr inż. Joanny Ciborskiej z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
  • Można i warto popijać posiłki: usprawnia to rozdrabnianie i połykanie pożywienia i nie zakłóca procesów trawiennych
  • Wbrew wielu mitom kawa jest zdrowym elementem diety, ale zawsze należy zwracać uwagę na rodzaj wypijanej kawy

Co pić i czy warto popijać posiłki?

Dr Ciborska zaleciła, by pierwszym wyborem, jeśli chodzi o napoje wybierane w diecie, zawsze była woda.

- Soki są wartościowym elementem żywienia, cennym, jeżeli chodzi o witaminy, składniki mineralne, błonnik w zależności od tego, jaki sok wybierzemy, ale warto pamiętać, że to źródło kalorii zupełnie niekontrolowane, wypijane w ilościach, które nieświadomie włączają całkiem sporą ilość energii. Zachęcam więc do tego, żeby zawsze była to woda, albo w miarę możliwości była to woda - mówiła.

Czy w ocenie specjalistki warto i można popijać posiłki? - Z całą pewnością tak. Myślę, że wypijanie jednej, dwóch szklanek wody do posiłku będzie elementem, który pozwoli dobrze przygotować kęs: wielu z nas pozwoli prawidłowo rozdrobnić i połykać pożywienie. Nie ma też z całą pewnością wpływu na procesy trawienia - wyjaśniła.

- Nie bójmy się włączać wody do posiłków. Jeżeli pijemy wodę przed posiłkiem, to być może nawet będzie to dobry element odchudzania: pozwoli zjeść zwyczajnie mniej - dodała ekspertka.

Kawa w diecie

Jak podkreśliła specjalistka, "kawa obrosła naprawdę wieloma mitami".

- Funkcjonuje bardzo powszechne przekonanie, że to nie jest dobry element diety, że należy ją eliminować, szczególnie wśród osób, które mają choroby układu krążenia, że może być niekorzystnym czynnikiem, który wpływa na, na przykład, funkcjonowanie układu pokarmowego. Ja bym chciała bardzo wyraźnie powiedzieć, że spożywanie dwóch-trzech filiżanek kawy w ciągu dnia - najlepiej, jeżeli to jest kawa zaparzona ciśnieniowo - to naprawdę prozdrowotny element naszego żywienia - zauważyła dr Ciborska.

- Kawa jest dzisiaj bardzo powszechnie badana i wykazano w tych badaniach, że jest źródłem polifenoli, doskonałym źródłem makro i mikroelementów i może mieć poprzez taki skład właściwości antyoksydacyjne, przeciwutleniające. Dlatego jest polecana w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 czy nawet niektóre nowotwory, ale również w leczeniu czy w profilaktyce chorób układu krążenia - tłumaczyła.

Jednak nie każda kawa będzie tak samo korzystna dla naszego zdrowia.

- Bardzo zachęcam do tego, żeby analizować, jaki rodzaj kawy wypijamy i jak dużo tej kawy wypijamy. Niewątpliwie substancja biologicznie aktywna, czyli kofeina, spożyta w zbyt dużych ilościach, może być niekorzystna czy też prowokować nadmierne pobudzenie albo problemy ze snem. Musimy to zweryfikować indywidualnie. Sama kawa dzisiaj uważana jest za dobry element dobrego żywienia dobry element naszej diety i dwie, trzy filiżanki kawy możemy z przyjemnością wypijać - wyjaśniła dr Ciborska.

Produkty light - marketingowa gra pozorów

Specjalistka zaleciła, by "bardzo uważnie przyglądać się produktom typu light".

- Myślę, że większość osób, które decydują się na dietę redukcyjną, szuka tego typu produktów. To jest taka marketingowa gra pozorów, czyli sprzedaje nam się produkt, który ma mniejszą ilość kalorii, z reguły poprzez to, że ma obniżoną zawartość cukrów czy cukrów prostych, ale jednocześnie ma szereg innych substancji dodanych, które mają podnieść atrakcyjność sensoryczną tego produktu i działa w specyficzny sposób, mianowicie daje nam przyzwolenie na spożywanie dużej ilości tego produktu, czy też łączenie go z innymi produktami, które zwyczajowo powinny być wyeliminowane w trakcie diety redukcyjnej - tłumaczyła.

- Zachęcam, by nie spożywać produktów typu light. Włączamy produkty, które są dla nas korzystne żywieniowo, a te, które chcielibyśmy wyeliminować, a jest nam trudno, niech są tylko przejściowo, krótkoterminowo i wtedy ewentualnie w formie light - dodała.

Regularność posiłków jest bardzo istotna

Jak zauważyła dr Ciborska, "jedzenie jest zachowaniem systematycznym, bardzo silnie nagradzającym". - Zmusza nas do zachowania periodycznego: jemy w jakiejś regularności albo odczuwamy przynajmniej taką potrzebę i ona jest ściśle związana z fizjologią, z odczuwaniem głodu i sytości, czyli mamy taką świadomość, że jeżeli zaczynamy odczuwać głód, to powinniśmy jeść i powinniśmy, kończąc posiłek, odczuwać sytość i że te uczucia powinny się pojawiać systematycznie i regularnie - wyjaśniła.

Czy to jest ważne? W ocenie specjalistki "bardzo". - Organizm daje nam takie sygnały dlatego, że regularność spożywania posiłków pozwala nam gospodarować dobrze energią, a gospodarka energii jest fundamentem, najbardziej istotnym elementem w czasie diet odchudzających czy w ogóle w redukcji masy ciała - podkreśliła.

- Jeżeli rezygnujemy z posiłków, dajemy sygnał, informację dla organizmu, że nie dostarczymy mu energii i on uczy się magazynować energię z posiłków, które być może nawet energetycznie byłyby niewystarczające, uczy się magazynować, ponieważ nie wie, kiedy otrzyma kolejną porcję energii. Dlatego nie rezygnujemy z posiłków, ustalamy sobie optymalną dla nas i liczbę: czy będą to trzy posiłki, cztery, być może pięć - optymalną ze względu na stan zdrowia, być może zajęcia związane z pracą zawodową i to ma być punkt wyjścia. Ta regularność jest bardzo istotna. Zachęcam do tego, żeby zobaczyć, ile posiłków nam służy i nie omijać żadnego - podsumowała ekspertka.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum