• PARTNER SERWISUpartner serwisu

Prof. Jarosław Drożdż: miód tak samo szkodzi jak zwykły cukier

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 27 marca 2017 11:49

Prof. Jarosław Drożdż, kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, obala mit zdrowotnych właściwości miodu. Jak twierdzi w rozmowie z Gazetą Wyborczą, miód tak samo szkodzi jak zwykły cukier w kryształach.

Prof. Jarosław Drożdż: miód tak samo szkodzi jak zwykły cukier
Prof. Jarosław Drożdż: miód tak samo szkodzi jak zwykły cukier w kryształach. Fot. Archiwum

Jak przyznaje ekspert, on sam nie zna żadnych badań potwierdzających właściwości lecznicze miodu. Za tą tezą stoi jedynie mądrość ludowa, która niestety działa na wyobraźnię. To dzięki niej są ludzie, którzy codziennie po południu piją herbatkę z miodem. Tymczasem miód to cukier, który przede wszystkim szkodzi, a używany w nadmiarze doprowadza do otyłości.

Prof. Drożdż tłumaczy, że jedna czwarta Polaków ma lub będzie miała problem z cukrzycą. Dlatego też, na pewno dla nich słodzenie jest absolutnie przeciwwskazane, niezależnie od tego czy czynią to z cukrem czy miodem.

Ekspert nie zaleca też słodzenia miodem pozostałym osobom. Dlatego, że życie trwa długo i żeby w zdrowiu dożyć podeszłego wieku, należy dbać nie tylko o serce czy wątrobę, ale o wszystkie narządy. Także o trzustkę, która jest odpowiedzialna za produkcję insuliny.

To hormon, który zmusza komórki do "zjadania" cukrów zawartych w posiłkach. Jeśli np. ktoś zje posiłek zawierający dużo skrobi (np. ziemniaki), to ona powoli przechodzi w glukozę. Dzięki temu trzustka nie musi jej bombardować insuliną. Wystarczy powolny ostrzał.

Z miodem jest inaczej. Zawiera on dużo cukru owocowego - fruktozy. Organizm reaguje na niego bardzo dużym wyrzutem insuliny. Działa to na nią niszcząco.

Więcej: lodz.wyborcza.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum