• PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Małopolski OW NFZ: rośnie liczba osób leczących się na cukrzycę

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 06 lutego 2020 19:33

Rośnie liczba osób leczących się na cukrzycę. W 2016 r. było ich ponad 147 tys., a w 2019 r. – prawie 154 tys. - poinformował w czwartek (6 lutego) małopolski Narodowy Fundusz Zdrowia.

Fot. mat. prasowe

W całym kraju pacjentów jest blisko 3 mln, średnio co dwie godziny lekarze są zmuszeni amputować stopę choremu, u którego cukrzyca doprowadziła do powstanie nieodwracalnych zmian, owrzodzeń i trudno gojących się ran.

- Pod opiekę lekarzy trafia coraz więcej pacjentów z cukrzycą typu 2. Zachorowania na nią mają bezpośredni związek z nadmiernym spożywaniem pokarmów i napoi bogatych w cukier. Niezwykle istotnym elementem profilaktyki cukrzycy jest więc ograniczenie cukru w diecie - powiedział kierownik Oddziału klinicznego Chorób Metabolicznych i Diabetologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie prof. Maciej Małecki.

Małopolski NFZ zachęca do bezpłatnych badań w ramach "Śród z profilaktyką". Zainteresowani mogą skorzystać z porad dietetyków i zapoznać się z analizą składu masy swojego ciała.

W przygotowaniu zdrowych jadłospisów pomaga również uruchomiony portal Diety.nfz.gov.pl, umożliwiający każdemu użytkownikowi stworzenie darmowego, dwutygodniowego menu dostosowanego do jego potrzeb i upodobań kulinarnych.

Według informacji przekazanych przez NFZ co pięć sekund kolejna osoba na świecie dowiaduje się, że ma cukrzycę. Co 10 sekund z powodu wywołanych nią powikłań umiera jeden pacjent.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała cukrzycę za epidemię XXI w. i apeluje o pilne działania prowadzące do zatrzymania lawinowo rosnącej liczby zachorowań. Zdaniem WHO pomóc może m.in. specjalny podatek nakładany na dosładzane produkty. Projekt przepisów zakładających jego wprowadzenie w Polsce właśnie przyjął rząd. Regulacje przygotowane przez Ministerstwo Zdrowia we współpracy z NFZ zakładają pobieranie dodatkowej taksy od napojów słodzonych, opłacanej przez ich producentów.

- Wprowadzenie podatku cukrowego ma przede wszystkim cel prozdrowotny, a nie fiskalny - podkreśliła rzeczniczka małopolskiego NFZ Aleksandra Kwiecień.

Dodała, że doświadczenia innych krajów, m.in. Francji, Danii i Meksyku - pokazują, że dodatkowe opłaty, a co za tym idzie wyższe ceny zniechęcają konsumentów do sięgania po niezdrowe napoje. - Co istotne, dochód z nowego podatku w całości trafi do budżetu NFZ i zostanie przeznaczony na edukację, profilaktykę oraz leczenie chorób wywoływanych przesłodzoną dietą. Część środków NFZ przekaże szkołom, które z tej puli będą organizować zajęcia sportowe dla dzieci i młodzieży w ramach profilaktyki pierwotnej - zwróciła uwagę rzeczniczka.

Według danych NFZ w ostatniej dekadzie przeciętna ilość cukru spożywanego przez każdego Polaka wzrosła o blisko 12 kg. Choć na talerze trafia coraz mniej tradycyjnego białego kryształu, to rośnie spożycie cukru ukrytego w wysokoprzetworzonych produktach i w napojach. Około 300 ml porcji kolorowego, słodzonego napoju gazowanego może zawierać go nawet 30 g, czyli blisko osiem łyżeczek.

Przesłodzona dieta zwiększa także ryzyko zachorowania na inne choroby - nowotwory, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, zwyrodnienia stawów, prowadzi do rozwoju próchnicy i bezdechu sennego. Według statystyk w 2016 r. 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn po 20. roku życia cierpiało na nadwagę, a 23 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn było otyłych.

Beata Kołodziej (PAP)

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum