Jakich owoców w cukrzycy jeść nie wolno? Jest kilka ważnych zasad
Cukrzyca a owoce. Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, powołując się na zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) rozstrzygają, czy w cukrzycy można jeść owoce/

Zakazana lista w cukrzycy. Tego jeść nie wolno
ZUS wypłaci pieniądze, ale należy złożyć wniosek
Eksperci tłumaczą, czy w cukrzycy można jeść owoce
Temat tego, czy w cukrzycy można jeść owoce, podejmują eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, powołując się na zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).
Z wyjaśnień PTD wynika, że nie ma jednej diety, którą powinni stosować pacjenci z cukrzycą. Każdy diabetyk powinien mieć ustaloną indywidualną proporcję węglowodanów, białka i tłuszczu przez lekarza lub dietetyka w oparciu o:
- wiek,
- aktywność fizyczną,
- obecność powikłań cukrzycy,
- schorzenia dodatkowe.
PTD podkreśla, że brak jest wystarczających dowodów naukowych na ustalenie jednej, optymalnej ilości węglowodanów w diecie chorych na cukrzycę. Podano w związku z tym różne zakresy udziały węglowodanów w diecie dla grup pacjentów: od 25 do 60 proc. całkowitej ilości energii, ale częściej zaleca się około 45 proc.
Zgodnie z zaleceniami, pacjenci z cukrzycą powinni więc ograniczać spożycie fruktozy zawartej w owocach. Z drugiej zaś strony zalecono spożywanie produktów zawierających dużo błonnika pokarmowego, w szczególności frakcji rozpuszczalnych w wodzie np. pektyny. Te zaś występują w wielu owocach.
Cukrzyca. Tych owoców lepiej unikać
Plusy spożywania owoców przez diabetyków:
- błonnik rozpuszczalny (pektyny),
- antyoksydanty (przeciwutleniacze): witaminy C, E i beta-karoten,
- źródło flawonoidów,
- źródło folianów i potasu.
Z kolei dużym minusem przemawiającym przeciwko owocom w diecie diabetyków jest duża ilość cukrów, która w znacznym stopniu podwyższa stężenie glukozy we krwi. Najlepiej uzgodnić z lekarzem bądź dietetykiem, ile owoców dziennie można spożywać, a także konieczna jest samokontrola stężenia glukozy po ich spożyciu, by ocenić ich wpływ na glikemię.
Niewskazane są:
- owoce suszone,
- owoce kandyzowane,
- w syropie,
- inne owoce z dodatkiem cukru.
Zdecydowanie lepszym pomysłem jest sięganie po warzywa, ponieważ zawierają niemal takie same witaminy i inne składniki mineralne, jak owoce, ale zawierają znacznie mniej węglowodanów.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)