×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Jakich owoców w cukrzycy jeść nie wolno? Jest kilka ważnych zasad

Autor: oprac. JKB • Źródło: Rynek Zdrowia17 marca 2023 22:10

Cukrzyca a owoce. Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, powołując się na zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) rozstrzygają, czy w cukrzycy można jeść owoce/

Jakich owoców w cukrzycy jeść nie wolno? Jest kilka ważnych zasad
Jakie owoce można jeść w cukrzycy? Eksperci tłumaczą najważniejsze zasady Fot. AdobeStock

 

Eksperci tłumaczą, czy w cukrzycy można jeść owoce

Temat tego, czy w cukrzycy można jeść owoce, podejmują eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, powołując się na zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).

Z wyjaśnień PTD wynika, że nie ma jednej diety, którą powinni stosować pacjenci z cukrzycą. Każdy diabetyk powinien mieć ustaloną indywidualną proporcję węglowodanów, białka i tłuszczu przez lekarza lub dietetyka w oparciu o:

  • wiek,
  • aktywność fizyczną,
  • obecność powikłań cukrzycy,
  • schorzenia dodatkowe.

PTD podkreśla, że brak jest wystarczających dowodów naukowych na ustalenie jednej, optymalnej ilości węglowodanów w diecie chorych na cukrzycę. Podano w związku z tym różne zakresy udziały węglowodanów w diecie dla grup pacjentów: od 25 do 60 proc. całkowitej ilości energii, ale częściej zaleca się około 45 proc.

Zgodnie z zaleceniami, pacjenci z cukrzycą powinni więc ograniczać spożycie fruktozy zawartej w owocach. Z drugiej zaś strony zalecono spożywanie produktów zawierających dużo błonnika pokarmowego, w szczególności frakcji rozpuszczalnych w wodzie np. pektyny. Te zaś występują w wielu owocach.

Cukrzyca. Tych owoców lepiej unikać

Plusy spożywania owoców przez diabetyków:

  • błonnik rozpuszczalny (pektyny),
  • antyoksydanty (przeciwutleniacze): witaminy C, E i beta-karoten,
  • źródło flawonoidów,
  • źródło folianów i potasu.

Z kolei dużym minusem przemawiającym przeciwko owocom w diecie diabetyków jest duża ilość cukrów, która w znacznym stopniu podwyższa stężenie glukozy we krwi. Najlepiej uzgodnić z lekarzem bądź dietetykiem, ile owoców dziennie można spożywać, a także konieczna jest samokontrola stężenia glukozy po ich spożyciu, by ocenić ich wpływ na glikemię.

Niewskazane są:

  • owoce suszone,
  • owoce kandyzowane,
  • w syropie,
  • inne owoce z dodatkiem cukru.

Zdecydowanie lepszym pomysłem jest sięganie po warzywa, ponieważ zawierają niemal takie same witaminy i inne składniki mineralne, jak owoce, ale zawierają znacznie mniej węglowodanów.







Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum