DIABETOLOGIA

Spożywanie glutenu przez 18-miesięczne dzieci istotnie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. Wzrost ten wynosi 46 proc. na każde dodatkowe 10 g glutenu dziennie - poinformowano podczas konferencji Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Barcelonie.
Nie stwierdzono natomiast żadnego związku pomiędzy cukrzycą typu 1 a spożywaniem glutenu przez matkę w czasie ciąży, co sugerowano we wcześniejszych publikacjach naukowych.
Autorami badania są naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Oslo (Norwegia). Za cel obrali sobie przeanalizowanie związku między spożywaniem glutenu przez kobietę ciężarną, spożywaniem glutenu przez jej dziecko w wieku 18 miesięcy a ryzykiem cukrzycy typu 1 u tegoż dziecka.
Badaniem objęło blisko 86,5 tysiąca maluchów urodzonych w latach 1999-2009. Naukowcy zebrali informacje o diecie dzieci w momencie, kiedy miały 18 miesięcy, oraz diecie ich matek z okresu, kiedy były ciąży. Po latach (w 2018 roku) sprawdzili, u ilu młodych osób rozwinęła się cukrzyca typu 1.
Okazało się, że podczas średniego okresu obserwacji wynoszącego 12,3 roku u 346 dzieci (0,4 proc.) rozwinęła się cukrzyca typu 1. Średnie spożycie glutenu (głównie w postaci płatków zbożowych i chleba) dla całej grupy badawczej wyniosło 13,6 grama na dzień dla ciężarnych matek i 8,8 grama dla dzieci w wieku 18 miesięcy. Jedzenie glutenu przez matki nie było jednak w żaden sposób powiązane z rozwojem cukrzycy typu 1 u jej potomka.
Jeśli chodzi o spożywanie glutenu przez małe dzieci, to sytuacja wyglądała inaczej. Przyjmowanie tego związku w wieku 18 miesięcy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem późniejszej cukrzycy typu 1, przy czym ryzyko to wzrastało o 46 proc. na każde dodatkowe 10 g glutenu dziennie.
- Nasze badanie sugeruje, że to spożywanie glutenu przez 1,5-roczne dziecko, a nie przez matkę podczas ciąży, może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy - mówi dr Nicolai Lund-Blix, główny autor omawianej pracy.
Jak dodaje, możliwych jest kilka potencjalnych przyczyn takiej korelacji. - Istnieją pewne dowody, że spożywanie glutenu może wpływać na mikroflorę jelitową i wywoływać stan zapalny, który z kolei zaburza barierę jelitową, zwiększa wchłanianie antygenów oraz różnych czynników powodujących zakażenia - opowiada. Powoduje to szereg niekorzystnych procesów, które w efekcie mogą prowadzić do powstania chorób metabolicznych, w tym cukrzycy.
- To bardzo prawdopodobny mechanizm, ale oczywiście potrzeba badań, które wszystko dokładnie wyjaśnią. Uważamy jednak, że to właśnie gluten w połączeniu z innymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak infekcje wirusowe, może sprzyjać rozwojowi choroby u predysponowanych dzieci - podkreśla.
- Ponieważ nasze ustalenia sugerują, że największe ryzyko rozwoju tej choroby występuje w grupie o najwyższym spożyciu glutenu, może być tak, że samo ograniczenie spożycia tego związku wystarczyłoby, aby zmniejszyć zagrożenie. Byłoby to łatwiejsze do osiągnięcia niż całkowite unikanie glutenu - podsumowują autorzy pracy.


CZYTAJ TAKŻE
POLECAMY
- 18:11 Stołeczne pogotowie ratunkowe dzieli się swoimi karetkami z innymi
- 17:38 Michał Dworczyk: szczepionki na Covid-19 nie leżą w magazynach. Dystrybuujemy je na bieżąco
- 17:14 Trwają badania nad szczepionkami wektorowymi. Czy dowiemy się, co wywołuje zakrzepicę?
- 16:50 System finansowania i rozliczania rezydentur działa źle, PZ proponuje rozwiązanie
- 16:25 Unia Europejska osiągnęła poziom 100 mln zaszczepień przeciwko Covid-19
- 15:49 Członkowie kadry narodowej w sportach olimpijskich będą szczepieni przeciwko Covid-19
- 15:20 Badania potwierdzają długookresową skuteczność szczepionki firmy Moderna
- 14:29 Nowa dyrektor szpitala w Hrubieszowie ma pielęgniarski rodowód
- 13:46 Wojciech Maksymowicz odszedł z Klubu Parlamentarnego PiS. "Bezprecedensowy atak"
- 13:13 Episkopat ma wątpliwości czy katolicy mogą przyjmować te dwie szczepionki przeciw Covid-19
- 12:58 Sejm: są lekarze dostający trzy dodatki covidowe, a pracownicy niemedyczni - żadnego
- 12:41 Ponad 1100 olimpijczyków, piłkarzy i szkoleniowców zostanie zaszczepionych przeciw Covid-19
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 621 116 potwierdzonych zakażeń, zmarło 59 930 pacjentów
- 2 Episkopat ma wątpliwości czy katolicy mogą przyjmować te dwie szczepionki przeciw Covid-19
- 3 Adam Niedzielski: w środę nowy komunikat dotyczący obostrzeń, nie ma jeszcze decyzji w tej sprawie
- 4 Sejm: gorąca dyskusja o dodatkach covidowych dla pracowników niemedycznych i nie tylko
- 5 Dworczyk: na szczepienia zarejestrowało się już 64 tys. osób z rocznika 1962, jutro kolejny rocznik
- 6 Eksperci: karetki krążą z chorymi na COVID-19, bo ruch pacjentów jest źle zarządzany
- 7 Minister zdrowia: przedłużamy obostrzenia, nie pojedziemy na majówkę
- 8 Kardiochirurg: uważasz, że pandemia to bzdura? Zapraszam na oddział covidowy
- 9 Johnson & Johnson opóźnia wejście szczepionki na unijny rynek, ale do Polski ma dotrzeć w środę
- 10 Resort zdrowia: wyjaśnienia w sprawie eksperymentów z wykorzystaniem płodów budzą wątpliwości
- 11 Ilu pacjentów potrzebuje rehabilitacji pocovidowej? Wśród nich mogą być wkrótce dzieci
- 12 Specjaliści: szczepionki chronią przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Nie chodzi tylko o przeciwciała
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych