×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Analiza potwierdza: COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy. Dotyczy to również zaszczepionych

Autor: • Źródło: PAP16 lutego 2023 07:11

Nowa analiza potwierdza, że przebycie COVID-19 podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dotyczy to także - choć w mniejszym stopniu - osób szczepionych oraz różnych wariantów wirusa. Naukowcy podejrzewają, że infekcja przyspiesza pojawienie się choroby u predysponowanych do niej osób.

Analiza potwierdza: COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy. Dotyczy to również zaszczepionych
COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy. Fot. Shutterstock
  • Specjaliści z Cedars-Sinai Medical Center potwierdzili, że osoby, które przeszły COVID-19, są bardziej zagrożone cukrzycą typu 2
  • Eksperci podkreślają powagę odkrycia w świetle tego, że znaczna część populacji prędzej czy później doświadczy zakażenia SARS-CoV-2
  • W przypadku osób niezaszczepionych ryzyko po infekcji było 1,78 raza wyższe, a u zaszczepionych - 1,07

Ryzyko nie było wcześniej obserwowane

- Nasze wyniki zgadzają się z tezą, że zauważone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 po przebyciu COVID-19 nie stanowiło tylko wczesnej obserwacji, ale jest realne i niestety utrzymuje się także w erze wariantu Omikron - mówi dr Alan Kwan pierwszy autor pracy opublikowanej w periodyku "JAMA Network Open".

- Badanie to pomoże nam lepiej zrozumieć sytuację oraz lepiej przygotować się na erę po COVID-19 w odniesieniu do ryzyka chorób układu krążenia - dodaje specjalista.

Cukrzyca to bowiem jeden z najważniejszych czynników rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Analiza uwzględniła dane prawie 24 tys. osób z co najmniej jedną udokumentowaną infekcją SARS-CoV-2, leczonych w Cedars-Sinai Health System, w Los Angeles (USA).

Średnia wieku pacjentów wyniosła 47 lat, a 54 proc. stanowiły kobiety.

W przypadku osób niezaszczepionych ryzyko po infekcji było 1,78 raza wyższe, a u zaszczepionych - 1,07.

- Wyniki te sugerują, że szczepienia przeciw COVID-19 podawane przed zakażeniem mogą zapewniać ochronę zmniejszającą ryzyko rozwoju cukrzycy - stwierdza dr Kwan.

- Choć potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić tę hipotezę, jesteśmy przekonani, że szczepienia pozostają ważnym narzędziem chroniącym przed COVID-19, zmniejszającym nadal niejasne ryzyko problemów utrzymujące się po zakażeniu - podkreśla badacz.

Zdaniem naukowców, zakażenie SARS-CoV-2 prawdopodobnie przyspiesza pojawienie się cukrzycy u osób na nią podatnych.

- Może być tak, że zamiast usłyszeć diagnozę cukrzycy w wieku 65 lat, dana osoba z wcześniejszym ryzykiem może - po przejściu COVID-19 - zachorować w wieku 45 czy 55 lat - wyjaśnia prof. Susan Cheng, współautorka badania.

Tymczasem, na świecie cukrzyca dotyka ok 26 mln ludzi. W Polsce jest 2,9 mln chorych, a liczba ta dotyczy tylko osób zdiagnozowanych.

- Podczas gdy coraz lepiej uczymy się żyć z COVID-19, musimy się także przygotować do rozpoznawania i leczenia różnych zaburzeń związanych z tą chorobą. Nasz ostateczny cel - w każdym prowadzonym przez nas badaniu - jest taki, aby pomóc ludziom w zachowaniu zdrowia oraz angażowaniu się w codzienne aktywności i życie - mówi dr Kwan.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum