• SERWIS CHOROBY ZAKAŹNE

  • Start

GIS ostrzega przed bakterią w twarogu sernikowym

Autor: JW, GIS/Rynek Zdrowia • • 24 lipca 2018 10:32

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażonym twarogiem sernikowym, w którym wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Produkt został wycofany ze sprzedaży, a producent prosi o zwrot wyrobu.

Bakterie Listeria monocytogenes wykrył sam producent - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego poinformował o tym Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów.

Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Proces jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej - czytamy na stronie GIS.

Chodzi o twaróg sernikowy w opakowaniach 0.5 kg i 1 kg, numer partii 2907185, termin przydatności do spożycia: 29.07.2018 r.

Z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia nie należy spożywać twarogu, w szczególności bez obróbki termicznej, 

Listeria monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii, która jest czynnikiem etiologicznym listeriozy. Pałeczka L. monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku naturalnym - można ją znaleźć w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych.

Pomimo tak powszechnej obecności L. monocytogenes w środowisku człowieka zapadalność na listeriozę jest niska i wynosi ok. 0,7 zachorowań na 100 tys. osób. Ryzyko zachorowania wzrasta 3-krotnie u osób po 70. r.ż., jest 17-krotnie wyższe u kobiet w ciąży i aż 100-200 razy większe wśród chorych z AIDS niż w populacji ogólnej. W ostatnich latach w Polsce zgłaszanych jest 30-40 zachorowań rocznie.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum