Pracując nad szpitalnym menu, naukowcy już dawno wyliczyli... co ma trafić na talerz

Obowiązujące w Polsce przepisy nie określają norm żywieniowych w szpitalach. Nie ma żadnych zapisów o randze aktów prawnych, które precyzowałyby, jak ma wyglądać szpitalna dieta i wymagałyby od placówek stosowania się do tych ustaleń. Są tylko zalecenia - mówi mgr Urszula Pelzner z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Na talerzu mikroskopijna porcja: kwadracik masła, jedna rzodkiewka, plasterek wędliny, dwie kromki chleba. To na kolację. Na śniada-nie: dwa kawałki chleba, jedno jajko na twardo, parę deko masła i herbata. Tak wygląda jedzenie podawane pacjentom w dużym łódzkim szpitalu. Za to np. w Centrum Onkologii w Bydgoszczy do śniadania pacjent dostaje banana. Każda porcja obiadowa przywożona jest w pojemnikach zapobiegających stygnięciu, a nie rozlewana z dużego garnka pod drzwiami sali.

Obiad z tabeli

Pewien umowny standard, do którego mogą odnosić się dietetycy, określający wielkość i wartość odżywczą porcji szpitalnego posiłku, wyznaczają normy ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia opublikowane w 2001 r. w opracowaniu "Podstawy naukowe żywienia w szpitalach".
Co zatem powinien zjadać przeciętny pacjent (pomijamy tu diety specjalne) żywiony ze szpitalnego garnka? Normy, czy jak kto woli modelowe dzienne racje pokarmowe, opracowane przez IŻiŻ w oparciu o naukowe ustalenia, dają odpowiedź na takie pytanie, zawartą w przejrzystych tabelach. Tabele uwzględniają różnice płci i wieku pacjentów. Dla wygody dietetyków owe wzorcowe jadłospisy zostały rozpisane w dość prosty sposób: wymieniają nazwy produktów i ich niezbędną ilość.
Oczywiście, patrząc na tak prosto opisane menu, trzeba umieć je zinterpretować. Dietetycy z IŻiŻ zawarli w nim np. zalecenie dotyczące ilości wypijanego dziennie mleka czy zjadanych ryb. Hospitalizowany mężczyzna w wieku 26-60 lat, zgodnie z tym, co napisali specjaliści z dziedziny żywienia, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń i białko, ma m.in. wypić prawie dwie szklanki mleka lub napojów mlecznych, zjeść 50 gramów sera twarogowego, 15 g sera podpuszczkowego i 20 g ryby.

Liczenie kalorii

- Jeżeli podalibyśmy pacjentowi według tej racji mleko plus ser, to z góry wiadomo, że taka ilość zapewniłaby mu dzienną normę wapnia. Jadłospis tak w praktyce nie wygląda, bo trudno zmusić kogoś do wypijania dwóch szklanek mleka codziennie, a wapń można dostarczyć także z inaczej przyrządzonych dań. Podobnie z rybą. Trudno wyobrazić sobie 20-gramową porcję rybiego mięsa. Niezbędne składniki odżywcze mogą być dostarczone w innych produktach. A owe poglądowe 20 g po tygodniu sumuje się już do takiej ilości, którą można podać na talerzu, a w tym dniu nie ma na obiad mięsa czy drobiu, bo jest ryba - tłumaczy Urszula Pelzner.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.