UE: będą ostrzejsze kontrole żywności importowanej z Japonii

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 08 kwietnia 2011 18:39

"Unia Europejska zdecydowała w piątek (8 kwietnia) o wzmocnieniu środków ostrożności dotyczących żywności i pasz importowanych z Japonii, zastosowanych po wypadku w elektrowni Fukushima I" - poinformowała Komisja Europejska po posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli.

Podczas piątkowego spotkania przedstawiciele krajów UE zatwierdzili proponowane przez KE obniżenie dopuszczalnych poziomów stężenia radioaktywnych jodu i cezu w żywności i paszach importowanych z Japonii. Nowe poziomy będą obecnie spójne z tymi stosowanymi po wypadku w Fukushimie przez władze Japonii.

KE zaznaczyła, że jeśli zajdzie taka potrzeba, jeszcze bardziej zaostrzy środki. Jednocześnie zastrzegła, że dotychczasowe badania żywności przeprowadzane przez kraje UE wykazują „nieznaczne poziomy radioaktywności, które są znacznie poniżej obowiązujących norm”.

KE zapowiedziała, że maksymalne poziomy radioaktywności w unijnej regulacji będą niedługo zrewidowane przez ekspertów i jeśli zajdzie taka potrzeba zostaną zmienione.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum