Szpitalny wikt do totalnej zmiany. Co zmienią przepisy?
Piętnaście diet szpitalnych i dziewięć ich modyfikacji zakłada przekazany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań żywieniowych w szpitalach.

- Kontrole NIK i sanepidu wykazywały dotychczas znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia pacjentów.
- Zarzucano szpitalom m.in. złe zbilansowanie jadłospisów, w tym zawyżoną zawartość soli i wysoką zawartość tłuszczów, brak jednolitego nazewnictwa diet
- Ministerstwo Zdrowia oddało do konsultacji projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach
- - Prawidłowe żywienie jest ważną częścią terapii, co więcej - może być także wskaźnikiem jakości opieki szpitalnej - czytamy w uzasadnieniu projektu
Żywienie w szpitalach na nowych zasadach. Diety będą ujednolicone i dokładnie opisane
Żywienie szpitalne czekają duże zmiany. Nowe przepisy ujednolicą nomenklaturę oraz charakteryzują jadłospis pacjentów - wskazują, której grupie chorych, jaką dietę należy przypisać, a także jakich produktów w nich unikać. Resort zdrowia przygotował projekt rozporządzenia, w którym sformułował wymagania dotyczącego serwowania posiłków w szpitalach. Zaproponował wprowadzenie:
- kodów i nomenklatury diet szpitalnych;
- rodzajów diet, ich charakterystyki, rekomendowanych i przeciwwskazanych środków spożywczych wykorzystywanych w poszczególnych rodzajach diet oraz wartości odżywczej i energetycznej stosowanych diet szpitalnych;
- wzoru karty żywienia szpitalnego.
Zdaniem ministerstwa zastosowanie powyższych "wpłynie korzystnie nie tylko na standard organizacyjny jednostki, ale także skuteczność procesu leczniczego i dalsze zdrowienie pacjentów".
- Dobrze odżywiony pacjent, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta, a także obniża całkowity koszt leczenia - przekonują w uzasadnieniu autorzy projektu rozporządzenia.
Dalej czytamy, że "prawidłowe żywienie jest ważną częścią terapii, co więcej może być także wskaźnikiem jakości opieki szpitalnej". Niestety nie ma obecnie aktów prawnych, które szczegółowo regulowałyby szpitalne standardy żywienia.
Żywienie w szpitalach do poprawy. Posiłki są źle zbilansowane, za mało w nich warzyw i owoców
Tymczasem dotychczasowe inspekcje Najwyższej Izby Kontroli oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazywały, że żywienie w polskich szpitalach pozostawia wiele do życzenia.
Jako najczęściej powtarzające się błędy NIK wymienił nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, w tym niewielki udział produktów, które są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zaniżanie wartości energetycznej diet czy zawyżanie zawartości soli.
Wskazywano, że wytyczne dotyczące jadłospisów są niewystarczające sprecyzowane i w różnych szpitalach są różnie nazywane. Niekiedy nazwy diet wywodziły się od nazw narządów (na przykład trzustkowa i wątrobowa), jednostek chorobowych (cukrzycowa, atopowa), innym razem od ograniczanego składnika - niskosodowa, bezglutenowa lub od nazwiska twórcy diety.
Państwowa Inspekcja Sanitarna po przeprowadzonych kontrolach zwróciła natomiast uwagę na: niską podaż warzyw i owoców w dziennej racji pokarmowej, zbyt małą ilość mleka i przetworów mlecznych, mało urozmaicone śniadania i kolacje, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych.
15 rodzajów diet dla pacjentów i 9 modyfikacji. Każda dokładnie opisana
Projekt rozporządzenia wprowadza jednolitą nomenklaturę. W załączniku nr 1 proponuje nowy podział diet oraz ich modyfikacji wraz z kodami.
Zaproponowany w rozporządzeniu podział diet:
- dieta podstawowa,
- dieta łatwostrawna,
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
- dieta bogatoresztkowa,
- dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
- dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
- dieta ubogoenergetyczna,
- dieta bogatobiałkowa,
- dieta niskobiałkowa,
- dieta niskobiałkowa,
- dieta eliminacyjna,
- ,dieta płynna,
- dieta płynna wzmocniona,
- dieta do żywienia przez zgłębnik.
Modyfikacje diet:
- bezjajeczna,
- bezglutenowa,
- bezlaktozowa,
- bezmleczna,
- wegetariańska,
- dodatek do drugiego śniadania,
- dodatek do podwieczorku,
- dodatek do drugiej kolacji,
- modyfikacja indywidualna.
Poszczególne diety w załączniku nr 2 zostały także szczegółowo opisane. Charakterystyki wskazują, której grupie pacjentów, jaka dieta jest rekomendowana, jakie są wobec nich zalecenia dietetyczne (wraz z radami dotyczącymi przyrządzania posiłków), a także jakich produktów w poszczególnym jadłospisie unikać. Precyzują dla każdej z osobna także wymogi dotyczące wartości energetycznej i odżywczej.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)