NRL/Rynek Zdrowia | 14-09-2020 22:00

Stanowisko NRL ws. projektu zarządzenia dotyczącego m.in. procedur wykonywanych przez ratowników medycznych

Stanowisko dot. projektu zarządzenia Prezesa NFZ ws. określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju ratownictwo medyczne. Wątpliwości Prezydium NRL budzi załącznik nr 6 do projektu zawierający listę procedur medycznych stosowaną pomocniczo przez zespoły ratownictwa medycznego.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej po zapoznaniu się z projektem zarządzenia Prezesa NFZ w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju ratownictwo medyczne zgłasza następujące uwagi.

W ocenie Prezydium NRL zespoły ratownictwa medycznego nie mają możliwości technicznych do wykonania tamponady tylnej nosa. Dodatkowo Prezydium NRL nie widzi uzasadnienia dla przeprowadzania w karetce pomiaru stężenia methemoglobiny w arterializowanej krwi włośniczkowej oraz pomiaru stężenia karboksyhemoglobiny w arteriolizowanej krwi włośniczkowej.

Więcej: nil.org.pl