Restauracje i kawiarnie mają informować o alergenach

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 13 grudnia 2014 17:48

Od 13 grudnia 2014r. wszystkie placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów, jeżeli oferowane przez nich dania zawierają składniki najczęściej wywołujące alergie - informuje "Rzeczpospolita".

Restauracje i kawiarnie mają informować o alergenach

Gluten, jaja, seler, orzechy, ziarna sezamu, czy soja, a także owoce morza, to przykłady produktów najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Czasem jest to drobna wysypka, ale czasem znaczny obrzęk lub inna reakcja, w skrajnych przypadkach prowadząca do śmierci osoby wrażliwej na dany produkt.

Dla osób poważnie uczulonych, każda wizyta w restauracji lub barze szybkiej obsługi jest dużym wyzwaniem. Można powiedzieć, że ryzykują one życiem, kiedy decydują się na zjedzenie posiłku, nie mając pełnej informacji o jego składzie.

Od 13 grudnia 2014r powinno być bezpieczniej. Tego dnia weszły bowiem w życie przepisy unijnego rozporządzenia, które zobowiązuje wszystkich restauratorów, pracowników kawiarni, jak i barów szybkiej obsługi do podawania składu oferowanych przez nich produktów, jeżeli te zawierają wskazane alergeny. Oznacza to, że taka informacja powinna być wyraźnie podana w menu albo kelner powinien być w stanie wyjaśnić, co jest w składzie produktu. Od dzisiaj nie może więc powiedzieć, że nie wie, czy w posiłku występują składniki najczęściej wywołujące reakcje alergiczne.

Więcej: www.rp.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum