Resort zdrowia chce dopuścić do sprzedaży trzy nowe gatunki grzybów

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 01 września 2017 13:45

Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska - te trzy gatunki grzybów mają zostać dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym i bezpieczne dla zdrowia.

Resort zdrowia chce dopuścić do sprzedaży trzy nowe gatunki grzybów
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Obecnie na wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów znajdują się 44 gatunki. W piątek (1 września) resort zdrowia opublikował projekt rozporządzenia rozszerzającego wykaz o trzy jadalne gatunki grzybów z rodziny smardzowanych: smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska.

"Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta" - zapewniają autorzy projektu.

Grzyby te są objęte ochroną częściową, dlatego w projekcie doprecyzowano, że rozporządzenie dotyczy smardza jadalnego i stożkowatego pochodzącego wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych. Ponadto wskazano, że wszystkie trzy dopisane gatunki grzybów mogą pochodzić spoza terytorium Polski.

"W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją spożywania grzybów" - wskazano w projekcie.

Lekarze i Główna Inspekcja Sanitarna stale przypominają, że należy zbierać tylko te grzyby, do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Pomyłka może skończyć się tragicznie - ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Więcej: Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum