Powstało stanowisko pełnomocnika ds. PRM w randze sekretarza stanu w MZ

Autor: Dziennik Ustaw RP/Rynek Zdrowia • • 01 sierpnia 2019 08:58

W środę (31 lipca) decyzją Rady Ministrów ustanowione zostało stanowisko pełnomocnika rządu ds. Państwowego Ratownictwa Medycznego, który jednocześnie będzie sekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia.

Powstało stanowisko pełnomocnika ds. PRM w randze sekretarza stanu w MZ
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jak określa rozporządzenie do zadań pełnomocnika będzie należała analiza obowiązujących przepisów prawa i istniejących rozwiązań w zakresie Państwowego Ratownictwa Medycznego, monitorowanie działań w obszarze PRM realizowanych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz przygotowanie propozycji nowych rozwiązań prawnych i inicjatyw w tym zakresie.

Pełnomocnik może także, w porozumieniu z ministrem zdrowia wnosić opracowane przez siebie projekty dokumentów rządowych do rozpatrzenia przez Radę Ministrów. Obsługę merytoryczną, organizacyjno-prawną, techniczną i kancelaryjno-biurową będzie mu zapewniało Ministerstwo Zdrowia.

Wydatki związane z działalnością Pełnomocnika będą pokrywane z budżetu państwa z części 46, której dysponentem jest minister zdrowia.

Według nieoficjalnych informacji pełnomocnikiem ma zostać Waldemar Kraska, przewodniczący senackiej komisji zdrowia. Jest chirurgiem.

Więcej: dziennikustaw.gov.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Najnowsze