OZZPiP: oświadczenia o zakazie pracy w wielu miejscach bezprawne, można je cofnąć Fot. Materiały prasowe (zdjęcie ilustracyjne)

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych (OZZPiP) informuje, że jeżeli w podmiocie leczniczym nie utworzono wykazu stanowisk związanych z bezpośrednim kontaktem z pacjentami z podejrzeniem lub zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, wówczas nawet wcześniej podpisane oświadczenie o zakazie pracy w innych miejscach jest bezprawne i można je cofnąć.

OZZPiP informuje, że otrzymuje sygnały, iż nawet zanim wprowadzono przepisy dotyczące możliwości ograniczenia pracy pielęgniarek i położnych, niektórzy zapobiegliwi pracodawcy - wbrew przepisom prawa - taki zakaz wprowadzili dużo wcześniej. Związek wskazuje, że w wielu przypadkach pielęgniarki/położne miały obowiązek podpisania oświadczenia, rezygnacji z pracy, a wszystko pod groźbą odpowiedzialności karnej.

OZZPiP przypomina, że aktualnie zakaz dodatkowej pracy dotyczy tylko podmiotów leczniczych, które znalazły się w wykazie placówek udzielających świadczeń w związku z przeciwdziałaniem rozprzestrzenianiu się koronawirusa.

Zakaz dodatkowej pracy dotyczy więc wszystkich pracowników w szpitalach jednoimiennych, ale także pracowników podmiotów leczniczych, gdzie zostały wyodrębnione komórki organizacyjne, w których udzielane są świadczenia opieki zdrowotnej wyłącznie w związku z przeciwdziałaniem COVID-19.

"Pracodawca winien więc utworzyć wykaz takich stanowisk" - czytamy we wpisie na stronie Związku opublikowanym w piątek (22 maja). OZZPiP tłumaczy, że jeżeli takiego wykazu nie ma lub nie było go w momencie podpisywania oświadczenia, wówczas jest ono bezprawne i można je cofnąć.

Związek udostępnił formularz cofnięcia oświadczenia woli, który można indywidualnie złożyć do dyrekcji szpitala.

"Podstawę cofnięcia stanowi oświadczenia stanowi art. 88 Kodeksu cywilnego w związku z art. 300 Kodeksu pracy. Oświadczenie zostało złożone pod wpływem błędu – zostałam wprowadzona przez pracodawcę w błąd co do dopuszczalności świadczenia dodatkowej pracy (art. 84 Kc)" - czytamy w udostępnionym dokumencie.

Drogi Użytkowniku!