NRL: stanowisko wobec projektu Funduszu Kompensacyjnego Fot. PTWP

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej co do zasady popiera kierunek zmian związany z utworzeniem Funduszu Kompensacyjnego Szczepień Ochronnych oraz świadczenia kompensacyjnego - wynika ze stanowiska PNRL.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zapoznało się z projektem ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi oraz niektórych innych ustaw wprowadzającym Fundusz Kompensacyjny Szczepień Ochronnych oraz świadczenie kompensacyjne.

Mechanizm kompensacji niepożądanych odczynów poszczepiennych ze środków Skarbu Państwa był od dawna oczekiwany. Stworzenie odrębnego funduszu celowego, z którego będą w określonych sytuacjach wypłacane świadczenia kompensacyjne przyczyni się do zapewnienia osobom zaszczepionym środków prawnych umożliwiających szybsze uzyskanie świadczenia pieniężnego w związku z zaistniałymi niepożądanymi odczynami poszczepiennymi, bez długotrwałej procedury sądowej - zauważa PNRL.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zwraca uwagę, iż świadczeniem kompensacyjnym powinny być objęte również szczepienia zalecane, o których mowa w art. 19 ust. 10 ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

Skoro jest ono "zalecane" to władzy publicznej powinno zależeć na tym, aby jak najwięcej osób z niego skorzystało. Projektowane zmiany ustawowe powinny niewątpliwie zachęcać do poddawania się szczepieniom ochronnym i przyczyniać się do wzmocnienia solidarności programów powszechnych szczepień, zaś wyłączenie szczepień zalecanych z działania przepisów o świadczeniu kompensacyjnym mogłoby przynieść odwrotny skutek - stwierdza Prezydium w stanowisku.

Drogi Użytkowniku!