NRL przypomina stanowisko dotyczące ustawy o opiece zdrowotnej nad uczniami

Autor: NIL/Rynek Zdrowia • • 30 sierpnia 2019 20:23

12 września 2019 r. wchodzi w życie ustawa o opiece zdrowotnej nad uczniami. W związku z toczącą się na łamach ogólnopolskiej prasy dyskusją NRL przypomina swoje stanowisko w tej sprawie.

NRL przypomina stanowisko dotyczące ustawy o opiece zdrowotnej nad uczniami
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

W sprawie opieki zdrowotnej nad uczniami przewodniczący Komisji Stomatologicznej Naczelnej Rady Lekarskiej przedstawił komunikat. Został on wydany w dniu 23 sierpnia 2019 r.

Komunikat ten przytacza również podjęte w tym samym dniu przez Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej stanowisko w sprawie projektu zarządzenia Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia dostosowującego zarządzenie regulujące wykonywanie umów stomatologicznych do postanowień ustawy o opiece zdrowotnej nad uczniami.

Zgodnie z postanowieniami Ustawy (Link do tekstu Ustawy:http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2019/1078/1), organ prowadzący szkołę w przypadku braku znajdującego się na terenie szkoły gabinetu dentystycznego powinien zawrzeć porozumienie z gabinetem dentystycznym posiadającym kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia zlokalizowanym poza szkołą, lub z dentobusem.

Naczelna Rada Lekarska nie kryła obaw przed taką konstrukcją opieki stomatologicznej nad uczniami. W trakcie procesu legislacyjnego w Sejmie RP zaprezentowaliśmy posłom wyliczenia sugerujące, że pełne wykonanie tej ustawy pozbawi możliwości realnego dostępu do świadczeń stomatologicznych pacjentów dorosłych - czytamy w stanowisku NRL.

Wskazywaliśmy również na brak w ustawie skutecznych mechanizmów współpracy szkoły z rodzicami i opiekunami uczniów.

Niezwykle ważnym elementem organizacji opieki będzie dobrze sformułowane porozumienie pomiędzy organem prowadzącym szkołę, a gabinetem dentystycznym.

Szkoły proponują już wybranym gabinetom teksty porozumień, są też wzory takich porozumień zamieszczone w Internecie. Niektóre z nich zawierają niekorzystne dla lekarzy postanowienia. Warto w każdym przypadku, kiedy pojawia się wątpliwość zasięgnąć rady swojej właściwej okręgowej izby lekarskiej. Ustawa nie wyposażyła w żaden z organów w upoważnienie do wykreowania powszechnie obowiązującego wzoru porozumienia. Takie „urzędowe” określenie zasad współpracy byłoby zresztą bardziej ciężarem niż pomocą - zauważał podpisany pod komunikatem z 23 sierpnia przewodniczący Komisji Stomatologicznej NRL Andrzej Cisło

Więcej: www.nil.org.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Najnowsze