Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi trafił do konsultacji publicznych.
Rozporządzenie określa: wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne oraz organoleptyczne.
Określa: sposób oceny przydatności wody, minimalną częstotliwość badań wody i miejsca pobierania próbek wody do badań, zakres badania wody, program monitoringu jakości wody, sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody, sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody, sposób informowania konsumentów o jakości wody, sposób postępowania przed organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda nie spełnia wymagań jakościowych.
Doprecyzowano, w celu zwiększenia monitoringu organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, że informacje o pogorszeniu jakości wody do tego stopnia, przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne są obowiązane przekazywać w terminie nie dłuższym niż3 dni robocze do właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego oraz wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Informacje mają zawierać równie planowane przedsięwzięcia naprawczych wraz z harmonogramem ich realizacji.
Wprowadzono także zmianę w zakresie przekazywania właściwemu państwowemu powiatowemu lub państwowemu granicznemu inspektorowi sanitarnemu wyników badań wody. Zgodnie z projektem rozporządzenia przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne zostały zobowiązane do przekazywania wyników badań w terminie 3 dni roboczych od ich otrzymania, a nie jak dotychczas na wniosek właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego.
Więcej: www.legislacja.rcl.gov.pl

CZYTAJ TAKŻE
- CZ, 21:40 Zaczyński: cały czas dzwonią telefony, wzmożony napływ pacjentów zaczął się tydzień temu
- CZ, 20:56 Niedzielski: czas, żeby ograniczyć teleporady i przywracać normalne leczenie
- CZ, 20:30 Pandemia poturbowała sektor i kadry. Krajowy Plan Odbudowy ma odnowić system
- CZ, 20:14 Opieka psychiatryczna w czasie pandemii: NIPiP zaprasza na konferencję
- CZ, 19:53 Morawiecki: chylę czoła przede wszystkim przed służbami medycznymi
- CZ, 19:33 Pierwsze partie maseczek dotarły na Warmię i Mazury. Będą ich miliony
- CZ, 19:17 Ministerstwo Zdrowia o harmonogramie rejestracji na szczepienia - szczegóły
- CZ, 19:01 Zmiany w zarządzeniu ws. programu pilotażowego w centrach zdrowia psychicznego
- CZ, 18:45 Pacjent onkologiczny w pandemii. "Pomagaliśmy w naprawdę dramatycznych sytuacjach"
- CZ, 18:33 NFZ zwiększa zakres obowiązków, ale i finansowanie koordynatorów w programie POZ PLUS
- CZ, 18:17 Włochy idą na zwarcie z AstraZenecą? Zablokowały eksport szczepionek do Australii
- CZ, 17:59 WHO: o 60 proc. zwiększy się liczba dzieci i młodzieży cierpiących na otyłość do 2030 r.
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 750 659, zmarło 44 649 pacjentów
- 2 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 3 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 4 Ministerstwo Zdrowia przeciwnego zdania niż NIK na temat ratownictwa medycznego
- 5 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 6 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 7 Władze GUMed o słowach prof. Morysia dot. zdawalności studentów: "to prywatne opinie"
- 8 Niedzielski: sytuacja się pogarsza. Uruchamiamy szpitale tymczasowe w dziewięciu województwach
- 9 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 10 Dworczyk: podanie drugiej dawki szczepionki przeciwko Covid-19 później, zmiany dla ozdrowieńców
- 11 Polski pacjent "zero": po przejściu COVID-19 nadal odczuwam dolegliwości
- 12 Skoro nie mogliśmy być mądrzy przed pandemią COVID-19, spróbujmy teraz
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych