Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny wezwała w piątek (12 sierpnia) rząd do zajęcia krytycznego stanowiska w sprawie obywatelskiego projektu ustawy całkowicie zakazującej przerywania ciąży. W ocenie Federacji projekt ten narusza podstawowe prawa człowieka.

"Jesteśmy przekonani, iż bierna postawa rządu wynika z faktu, że stanowisko wobec proponowanych zmian w ustawie aborcyjnej musiałoby być krytyczne. Trudno sobie wyobrazić, aby tak złe i okrutne wobec kobiet prawo znalazło uznanie w oczach polityków zasiadających w rządzie" - brzmi stanowisko Federacji przesłane w piątek PAP.

"Uważamy za skandaliczne, że przedwyborcze zabiegi Platformy Obywatelskiej o głosy prawicowych wyborców skutkują ignorowaniem problemu, jakim jest próba wprowadzenia do polskiego prawodawstwa ustawy zagrażającej zdrowiu i życiu tysięcy Polek oraz zmuszającej tysiące kolejnych do rodzenia nieuleczalnie chorych dzieci" - podkreśliła przewodnicząca Federacji Wanda Nowicka.

W jej ocenie dalsze uchylanie się od wzięcia na siebie odpowiedzialności za zdrowie i życie obywatelek podważy wiarygodność rządu, "jako ciała zdolnego do podejmowania trudnych decyzji".

Według autorów obywatelskiego projektu, ludzkie życie, także w fazie prenatalnej, chroni konstytucja, a obecna ustawa, która dopuszcza przerywanie ciąży w niektórych przypadkach, jest z nią sprzeczna. Podkreślają, że nie ma żadnych przesłanek, aby życie ludzkie w fazie prenatalnej było gorzej chronione niż w jakiejkolwiek innej fazie. Autorzy projektu chcą także zmiany tytułu obowiązującej ustawy na: "O ochronie życia ludzkiego od poczęcia".

W myśl przepisów obowiązujących w Polsce od 1993 r., aborcji można dokonać, gdy ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej, jest duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu lub gdy ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego, np. gwałtu.

Według Ministerstwa Zdrowia, które co roku przedstawia sprawozdanie z realizacji ustawy, w 2009 r. zarejestrowano 538 aborcji: 510 z powodu upośledzenia lub nieuleczalnej choroby płodu, 27 w związku z zagrożeniem życia lub zdrowia kobiety ciężarnej, jedną ze względu na to, że ciąża była wynikiem czynu zabronionego. Według organizacji pozarządowych broniących praw kobiet, rzeczywista liczba aborcji wykonywanych przez Polki każdego roku wynosi co najmniej 100 tys.

Do czasu nadania depeszy PAP nie udało się uzyskać stanowiska rządu w tej sprawie.

CZYTAJ TAKŻE

Drogi Użytkowniku!