Dr Szponar: każdy szpital powinien mieć kuchnię i personel odpowiedzialny za leczenie żywieniowe

Autor: oprac. WOK • Źródło: PAP13 sierpnia 2022 17:00

Żywienie. - Aby skomponować prawidłową, dostosowaną do danej jednostki chorobowej dietę konieczne jest posiadanie odpowiedniej wiedzy. Coraz częstszym wyzwaniem dla dietetyków jest wielochorobowość - podkreśla dr n. med. Bogdan Szponar.

Dr Szponar: każdy szpital powinien mieć kuchnię i personel odpowiedzialny za leczenie żywieniowe
Żywienie w szpitalach jet ważną częścią terapii Fot. AdobeStock
  • Dieta dla pacjenta powinna być zindywidualizowana, dlatego nie można mówić o jednej diecie dla osób hospitalizowanych - zaznacza dr n. med. Bogdan Szponar
  • Wskazuje, że pokarm to nie tylko źródło białek, tłuszczów i węglowodanów, ale również bioaktywnych składników odżywczych, które w sposób istotny wpływają na rekonwalescencję pacjenta
  • Kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego, ponieważ skraca drogę, którą żywność pokonuje z kuchni do pacjenta - uważa dr Szponar
  • Coraz częstszym wyzwaniem dla dietetyków jest wielochorobowość, i to pacjentów coraz młodszych, czyli jednoczesne występowanie np. cukrzycy i niewydolności nerek

Sposób żywienia ma ogromne znaczenie dla powrotu pacjenta do zdrowia

Dr n. med. Bogdan Szponar z Zakład Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zaznacza, że pokarm to nie tylko źródło białek, tłuszczów i węglowodanów, ale również bioaktywnych składników odżywczych, które w sposób istotny wpływają na rekonwalescencję pacjenta i jego powrót do zdrowia, dlatego ważne jest, aby pacjent miał optymalnie skomponowaną dietę.

- Każdy szpital powinien posiadać kuchnię, a w niej odpowiednio wykwalifikowany personel odpowiedzialny za leczenie żywieniowe. Sposób żywienia ma ogromne znaczenie dla powrotu pacjenta do zdrowia - powiedział PAP dr Szponar.

- Żywność zawiera różnorodne składniki, które mogą polepszyć lub mogą pogorszyć procesy rekonwalescencji - powiedział ekspert. Jako przykład podał fosfolipidy przyspieszające proces regeneracji wątroby, które w formie skoncentrowanej można kupić w postaci drogich medykamentów. - Te same fosfolipidy można zaaplikować pacjentowi w postaci prawidłowo skomponowanej diety - przyznał.

- Jednak aby skomponować prawidłową, dostosowaną do danej jednostki chorobowej dietę - wyjaśnił żywieniowiec - konieczne jest posiadanie odpowiedniej wiedzy. - Dietetyk wykształcony na uniwersytecie medycznym posiada wiedzę i umiejętności interdyscyplinarne z zakresu technologii żywności, nauk medycznych i psychologicznych, które przy obecnym stanie wiedzy są niezbędne do skutecznego prowadzenia procesu leczenia żywieniowego - tłumaczy.

Dieta dla pacjenta powinna być zindywidualizowana

Zdaniem eksperta, kuchnia szpitalna jest dużo lepsza od cateringu dietetycznego, ponieważ skraca drogę, którą żywność pokonuje z kuchni do pacjenta, usprawnia przepływ informacji, co umożliwia szybsze dostosowanie diety do potrzeb pacjenta przyjmowanego na oddział.

Zauważył, że dieta dla pacjenta powinna być zindywidualizowana, dlatego nie można mówić o jednej diecie dla osób hospitalizowanych. - Podstawą jest dieta lekkostrawna, która jest modyfikowana w zależności od jednostek chorobowych, które mają pacjenci - wyjaśnił.

- Po to jest robiony wywiad żywieniowy z pacjentem przy przyjęciu do szpitala, żeby uzyskać informacje o jego ograniczeniach żywieniowych, alergiach, nietolerancjach i chorobach żywieniowo zależnych - stwierdził dodając, że dieta powinna być dostosowywana do zmieniającego się stanu chorobowego pacjenta.

Wielochorobowość staje się coraz częstszym wyzwaniem dla dietetyków

- Coraz częstszym wyzwaniem dla dietetyków jest wielochorobowość, i to pacjentów coraz młodszych, czyli jednoczesne występowanie np. cukrzycy i niewydolności nerek. Catering może być zbyt mało elastyczny na takie wymagania pacjenta - stwierdził dr Szponar.

Przyznał, że przybywa wykształconych dietetyków, którzy pracują na oddziałach szpitalnych, są w zespołach interdyscyplinarnych, pracują z lekarzami i restrykcyjnie przestrzegają zasad żywienia.

- Zwiększyła się też świadomość personelu medycznego, że dieta ma ogromne znaczenie dla powrotu do zdrowia, a co za tym idzie - funkcjonowania szpitala i jego sytuacji finansowej. Dobrze odżywiony pacjent szybciej zdrowieje - podsumował dr Bogdan Szponar.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum