×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Żywienie w szpitalach do poprawy. Projekt resortu zdrowia w konsultacjach publicznych

Autor: oprac. KM • Źródło: Rządowe Centrum Legislacji, Rynek Zdrowia16 marca 2022 15:28Aktualizacja: 16 marca 2022 15:34

16 marca resort zdrowia skierował projekt dotyczący żywienia szpitalnego do konsultacji publicznych. Odpowiednia dieta służy pacjentowi: pomaga w procesie leczenia i rekonwalescencji. Odciąża także budżet przeznaczony na hospitalizację.

Żywienie w szpitalach do poprawy. Projekt resortu zdrowia w konsultacjach publicznych
Resort zdrowia chce poprawić jakość jedzenia w szpitalach. Fot. Shutterstock
  • Ministerstwo Zdrowia zgłosiło projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach
  • Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia - ocenia resort
  • Od 16 marca projekt jest na etapie konsultacji publicznych

Odżywianie to element leczenia i rekonwalescencji

Powstał rządowy projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, a obecnie jest już na etapie konsultacji publicznych.

Jak wskazuje Ministerstwo Zdrowia, "odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych".

Z kolei niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może mieć negatywny wpływ na przebieg choroby i zdrowienie. Może również wydłużyć pobyt chorego w szpitalu i zwiększyć koszty jego leczenia.

Czy prawidłowe żywienie przekłada się na jakość opieki szpitalnej? W ocenie Ministerstwa Zdrowia - owszem, a ponadto jest ważną częścią terapii. Co więcej, może być także wskaźnikiem jakości opieki szpitalnej. Resort powołuje się tu na placówki europejskie, w których jakość świadczonych usług poprawia się wraz ze wzrostem jakości żywienia.

Żywienie w szpitalach nie mieści się w aktach prawnych. A to szkoda dla pacjentów

Resort podkreśla, że "żywienie pacjentów w szpitalach jest świadczeniem zdrowotnym i powinno być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta".

Wskazuje jednak, że obecnie nie ma aktów prawnych, które szczegółowo regulowałyby szpitalne standardy żywienia.

Dlatego też Ministerstwo Zdrowia proponuje wprowadzenie:

  • kodów i nomenklatury diet szpitalnych;
  • rodzajów diet, ich charakterystyki, rekomendowanych i przeciwwskazanych środków spożywczych wykorzystywanych w poszczególnych rodzajach diet oraz wartości odżywczej i energetycznej stosowanych diet szpitalnych;
  • wzoru karty żywienia szpitalnego.

W ocenie resortu wprowadzenie powyższych "wpłynie korzystnie nie tylko na standard organizacyjny jednostki, ale także skuteczność procesu leczniczego i dalsze zdrowienie pacjentów".

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum