
W Polsce rodziny otyłych dzieci nie są dotknięte żadnymi restrykcjami. Systemy w innych krajach reagują w takich przypadkach np. odebraniem zasiłku na dziecko - mówi dr Barbara Bajda, specjalista chorób dziecięcych, kierownik oddziału w Śląskim Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowym im. dr. A. Szebesty w Rabce-Zdroju.
Rynek Zdrowia: Na co dzień prowadzi Pani w Rabce-Zdroju leczenie otyłości u dzieci w wieku 3-18 lat, a więc u przedszkolaków i uczniów. Jak ocenia Pani wprowadzenie przez Ministerstwo Zdrowia rozporządzenia, dzięki któremu ze szkolnych sklepików znikają m.in. gazowane słodkie napoje i chipsy?
Dr Barbara Bajda: To dobra decyzja, ale nie spodziewajmy się spektakularnych efektów. Kwestie prawidłowego żywienia i wypracowania dobrych nawyków żywieniowych są bardzo złożone. Mówiąc o prawidłowym żywieniu dziecka musimy się cofnąć aż do okresu ciąży jego matki. Ważne jest to, czy kobieta zachodzi w ciążę mając nadwagę czy otyłość, jak odżywia się w czasie ciąży, a następnie czy karmi dziecko piersią. Znaczenie ma również jaki pokarm dziecko dostaje zamiast mleka matki i jakie produkty są wprowadzane do jego diety. Liczy się dosłownie każdy dzień życia dziecka i każdy jego posiłek.
- Zatem odpowiedzialność za prawidłową wagę dziecka spoczywa na rodzicach?
- Odpowiedź twierdząca byłaby zbyt prosta. Przyjrzyjmy się dzisiejszym rodzinom. Połowa z nich to rodziny rozbite. Wychowanie dzieci i zapewnienie środków na ich utrzymanie jest w takich przypadkach głównie na głowach zapracowanych, samotnych matek. Jest też spora grupa dzieci i młodzieży, których rodzice pracują za granicą. Dzieci są wychowywane przez babcie i ciocie. Opiekunom brakuje czasu i sił aby zadbać o to, co jedzą dzieci i jak spędzają wolny czas.
- Kolejna kwestia to ubóstwo.
- Tak. Co czwarte dziecko idzie do szkoły bez śniadania, a w domu dostaje najprawdopodobniej tanie, ''śmieciowe'' jedzenie. Ale nawet w rodzinach, w których pieniędzy na żywność nie brakuje, dzieci nie zawsze spożywają wartościowe posiłki. Zdarza się często, że dostają pieniądze na jedzenie i same kupują je sobie "na mieście" albo rodzice kupują gotowe, wysoko przetworzone dania. Bo nie mają czasu albo nie potrafią gotować.
Rynek dań gotowych nie jest jeszcze w Polsce tak rozwinięty, jak we Francji, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych i nie mamy wielkich kłopotów z tym związanych, ale wszystko zmierza w tym kierunku. W krajach zachodnich już zdano sobie sprawę z konsekwencji, jakie niesie ze sobą takie żywienie. Dlatego np. Michele Obama, żona prezydenta USA, pokazuje jak przygotować posiłek od podstaw. Ludzie uczą się gotować, a nie tylko odgrzewać.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- 3
- NASTĘPNA »

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CZYTAJ TAKŻE
- 19:01 Zmiany w zarządzeniu ws. programu pilotażowego w centrach zdrowia psychicznego
- 18:45 Pacjent onkologiczny w pandemii. "Pomagaliśmy w naprawdę dramatycznych sytuacjach"
- 18:33 NFZ zwiększa zakres obowiązków, ale i finansowanie koordynatorów w programie POZ PLUS
- 18:17 Włochy idą na zwarcie z AstraZenecą? Zablokowały eksport szczepionek do Australii
- 17:59 WHO: o 60 proc. zwiększy się liczba dzieci i młodzieży cierpiących na otyłość do 2030 r.
- 17:38 Zarządzenie prezesa NFZ dot. rozliczania bezpłatnych leków dla seniorów
- 17:18 Szef KPRM: więcej pacjentów ma trafiać do szpitali tymczasowych
- 17:02 Müller: paszporty szczepień - nie ma jeszcze żadnych unijnych decyzji
- 16:47 Zielona Góra: do tego szpitala trafił covidowy polski "pacjent zero". Co się zmieniło?
- 16:27 Odwołana partia szczepionek AstraZeneca jednak przyjedzie do Polski. Ale później
- 16:07 Minister Dworczyk: medycy mają być odciążeni od szczepień
- 15:54 Plany otwarcia służby zdrowia i teleporad. Jutro minister przedstawi szczegóły
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 750 659, zmarło 44 649 pacjentów
- 2 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 3 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 4 Ministerstwo Zdrowia przeciwnego zdania niż NIK na temat ratownictwa medycznego
- 5 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 6 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 7 Władze GUMed o słowach prof. Morysia dot. zdawalności studentów: "to prywatne opinie"
- 8 Niedzielski: sytuacja się pogarsza. Uruchamiamy szpitale tymczasowe w dziewięciu województwach
- 9 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 10 Dworczyk: podanie drugiej dawki szczepionki przeciwko Covid-19 później, zmiany dla ozdrowieńców
- 11 Polski pacjent "zero": po przejściu COVID-19 nadal odczuwam dolegliwości
- 12 Co ze szczepieniami dzieci i nauczycieli? Znamy odpowiedź ministra zdrowia
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych