W Wielkiej Brytanii celebrtyka kulinarna oceniała szpitalne jedzenie. Jaki efekt?

Autor: LJ • Źródło: NHS, Rynek Zdrowia28 października 2021 11:01

W Wielkiej Brytanii 58 proc. pacjentów oceniło jedzenie szpitalne jako bardzo dobre lub dobre. Znalazło się ono nawet pod lupą restauratorki Prue Leith. W Polsce pytanie o jakość jedzenia w polskich szpitalach zbudzi kontrowersje.

Kwestia jakości wyżywienia w polskich szpitalach jest najczęściej tematem żartów. Pacjenci wrzucają do sieci zdjęcia tego, co podano im na talerzu (fot. AdobeStock)
  • Kwestia jakości wyżywienia w polskich szpitalach jest najczęściej tematem żartów
  • W Wielkiej Brytanii powstał na ten temat raport. Do jego tworzenia zaangażowano ekspertów, a nawet znaną restauratorkę
  • Każdy tamtejszy szpital powinien wdrożyć do 2022 roku cyfrowy system zamawiania posiłków, które mogą uwzględniać wymagania dietetyczne i kulturowe pacjenta oraz potrzeby żywieniowe

26 października br. NFZ rozpoczął telefoniczne ankietowanie pacjentów. Odpowiadając na 9 pytań mają ocenić swój pobyt w szpitalu. Ankieta jest anonimowa. Fundusz zapyta pacjentów m.in. jaka była jakość wyżywienia.

Kwestia jakości wyżywienia w polskich szpitalach jest najczęściej tematem żartów. Pacjenci wrzucają do sieci zdjęcia tego, co podano im na talerzu. Chorobie towarzyszy często brak apetytu, a zimna zupa czy herbata, kromka chleba i plasterek sera lub wędliny, nie zachęcają do konsumpcji. Do tego nieuwzględnianie stylu żywienia wegetarian, a nawet zaleceń dietetycznych. Zaś z powodu pandemii nie zawsze jest możliwe podrzucenie choremu jedzenia przez rodzinę. Więc równie dobrze pacjent może leżeć głodny.

O jedzeniu w szpitalu krążą legendy. NFZ szuka agencji PR. W planach kampania edukacyjna

Z pewnością na sytuację wpływają głodowe stawki żywieniowe na pacjenta i szereg problemów, z jakimi boryka się system ochrony zdrowia. To widać w komentarzach do pomysłu ministra zdrowia i NFZ, bo to pilotażowe badanie wzbudza sporo kontrowersji.

Medycy kpią z ankiety NFZ. "Są ważniejsze problemy w ochronie zdrowia"

Ale ankieta jest dla pacjentów. Dajmy im się wypowiedzieć, bo będą najlepszymi krytykami kulinarnymi.

Celebrytka kulinarna zagląda na szpitalne talerze

Takie pytania o jakość opieki medycznej, w tym żywienia szpitalnego, nie są niczym dziwnym w innych krajach. Idea zajęcia się jakością żywienia w szpitalach jest przykładowo prowadzona w Wielkiej Brytanii.

W październiku ubiegłego roku brytyjski NHS (odpowiednik polskiego NFZ) opublikował nawet 97. stronnicowy raport dotyczący wyników przeglądu jakości żywienia pacjentów w szpitalach wraz z wytycznymi i zaleceniami, jak poprawić ten obszar w zakresie bezpieczeństwa, jakości i metod produkcji żywności dla pacjentów, personelu i gości szpitalnych.

Punktem wyjścia były przypadki zatrucia się pacjentów listerią latem 2019 roku, po zjedzeniu kanapek szpitalnych. Siedmioro pacjentów zmarło.

Reakcja resortu zdrowia była natychmiastowa. Powołano grupę ekspertów zajmujących się cateringiem i dietetyków, którzy od szpitala do szpitala, od września 2019 do marca 2020 sprawdzali kwestie żywieniowe. Zaangażowano też do tego szefa kuchni, restauratorkę i celebrytkę kulinarną, Prue Leith.

- Pokazujemy, jak szpitale mogą serwować pyszne, pożywne i ładnie podane posiłki przy ograniczonym budżecie. Jedzenie jest ważne nie tylko dla zdrowia, ale także dla morale pacjentów. Posiłek w szpitalu powinien być chwilą radości i przyjemnością serwowania. Powinien inspirować do dobrego odżywiania się - oceniła.

58 proc. pacjentów w szpitalach ocenia jedzenie jako dobre lub bardzo dobre

W latach 2018-2019 NHS wydał rocznie 634 miliony funtów na żywność szpitalną, co stanowi, co stanowi około 0,6 proc. całkowitego budżetu NHS (114 miliardów funtów). Sektor szpitalny jest drugim co do wielkości dostawcą posiłków w sektorze publicznym w Wielkiej Brytanii. Wydaje 141 milionów posiłków szpitalnych rocznie (dla porównania rocznie wydawane są 602 mln obiadów szkolnych i 93 mln posiłków więziennych). W 2019 roku w szpitalach karmiono ok. 125 tys. pacjentów dziennie. Ze szpitalnego kateringu korzysta też rocznie ok. 1,25 miliona członków personelu, którzy potrzebują jedzenia i napojów podczas pracy.

Z badań ankietowych wynika, że pacjenci brytyjskich szpitali są ogólnie zadowoleni z jakości żywienia – 22 proc. pacjentów ankietowanych w 2019 r. oceniło otrzymaną żywność jako bardzo dobrą, a 36 proc. oceniło ją jako dobrą. Kontrastuje to z 39 proc. personelu, który ocenił jedzenie i zaplecze gastronomiczne oferowane w ich miejscach pracy jako słabe.

A co stwierdzili eksperci po kilku miesiącach odwiedzania szpitalnych kuchni? Że jest obszar do poprawy: "przy medianie wydatków 4,56 funta na posiłek pacjenta (w tym koszty pracy i koszty ogólne), co jest wyższą kwotą w porównaniu do budżetu posiłków oferowanych przez inne służby publiczne w Wielkiej Brytanii, NHS powinien wykazywać najlepsze praktyki w zakresie bezpiecznego dostarczania pożywienia wysokiej jakości dla pacjentów".

Posiłki częścią planu zdrowienia pacjenta

Eksperci zalecili kilka działań, które mają wpłynąć na poprawę jakości żywienia w szpitalach:

  • unowocześnianie kuchni szpitalnych tak, aby usługa była dostępna 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu dla wszystkich; od gorącego napoju i przekąski w środku nocy po ciepły posiłek dla świeżo upieczonych mam na oddziale położniczym lub dla pacjentek głodnych po długim poście z powodu operacji, plus udogodnienia dla personelu do przechowywania, przygotowywania i spożywania posiłków w dowolnym momencie w dzień i w nocy
  • każdy szpital powinien wdrożyć do 2022 roku cyfrowy system zamawiania posiłków, które mogą uwzględniać wymagania dietetyczne i kulturowe pacjenta oraz potrzeby żywieniowe. Ma to poprawić komunikację między dietetykami a firmami cateringowymi i ograniczyć marnowanie żywności
  • obowiązkowe szkolenia dla szpitalnych szefów kuchni w zakresie higieny żywności i alergenów
  • zwiększenie roli pielęgniarek, dietetyków, firm cateringowych w nadzorowaniu usług żywieniowych, aby pożywne posiłki były częścią planu zdrowienia pacjenta.

Przy okazji, ówczesny brytyjski minister zdrowia, Matt Hancock, zapowiedział, że projekty 40 nowych szpitali, które mają powstać do 2030 roku, mają uwzględniać obiekty gastronomiczne: w tym restauracje, kuchnie centralne, jadalnie dla pacjentów i kuchnie oddziałowe.

Pacjentka pojechała rodzić w Niemczech, bo tam szpitalne jedzenie jest lepsze

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum