
Po wprowadzeniu umowy o wolnym handlu między USA, Kanadą a Meksykiem (NAFTA), w Kanadzie znacznie wzrosły dostawy i spożycie syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę - informuje "Canadian Medical Association Journal”. To może zaszkodzić zdrowiu ludzi.
Jest to konsekwencja zniesienia ceł na produkty słodzone syropami bogatymi we fruktozę (syropy glukozowo-fruktozowe), a co za tym idzie - obniżenia ich cen.
Na mocy NAFTA w latach 1994-98 zniesione zostały cła na syropy słodzące do żywności i napojów zawierające duże ilości fruktozy, ale zachowano cła na cukier trzcinowy i wytwarzany z buraków cukrowych.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest powszechnie stosowany do słodzenia produktów spożywczych, zwłaszcza wysoce przetworzonych, takich jak słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, smakowe przetwory mleczne, przyprawy takie jak ketchup, musztarda, a także zupy i sosy w proszku oraz słodkie napoje gazowane, soki i nektary. Ponieważ produkcja tego składnika jest prostsza i tańsza niż cukru, od lat 70. XX wieku notuje się drastyczny wzrost jego spożycia (według niektórych szacunków o ponad 1000 proc. w latach 70.-90.).
Badania wskazują, że to mogło istotnie przyczynić się do epidemii otyłości w USA, a także w innych krajach rozwiniętych i rozwijających się. Problem polega na tym, że w syropie kukurydzianym procentowy stosunek cukru prostego o nazwie fruktoza do glukozy jest istotnie wyższy niż w sacharozie (podstawowym składniku cukru trzcinowego i buraczanego). Badania wskazują natomiast, że o ile konsumpcja fruktozy w niewielkich ilościach może mieć korzystny efekt metaboliczny, to już spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do: insulinooporności (czynnik ryzyka cukrzycy typu 2), zaburzeń gospodarki lipidowej, otyłości oraz nadciśnienia tętniczego. Wynika to z odmiennego metabolizmu fruktozy i glukozy w naszym organizmie.
W najnowszej pracy zespół naukowców pod kierunkiem Pepity Barlow z Uniwersytetu w Oksfordzie (Wielka Brytania) przeanalizował dane z lat 1985-2000 na temat dostaw produktów słodzonych syropem o wysokiej zawartości fruktozy w Kanadzie.
Okazało się, że obniżenie cen tego syropu miało związek ze zwiększeniem zaopatrzenia rynku kanadyjskiego w produkty, które go zawierają. Jak policzyli autorzy badania, jest to wzrost dostaw średnio o ok. 42 kilokalorie na mieszkańca na dzień pochodzące z tej substancji słodzącej. Prawdopodobnie przekłada się to na podobny wzrost jej spożycia.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
- PN, 22:33 MZ: w poniedziałek zostało zaszczepionych 65 tysięcy osób
- PN, 21:51 NRL: stanowisko wobec projektu Funduszu Kompensacyjnego
- PN, 21:35 Minister Niedzielski: pełne wsparcie dla idei o rejestracji eksportu szczepionek przeciw COVID-19
- PN, 20:53 MZ: ponowna zmiana standardu organizacyjnego teleporady w POZ - projekt rozporządzenia
- PN, 20:47 RPO pyta szefa kancelarii premiera, co ze szczepieniami uchodźców i imigrantów
- PN, 19:50 MZ w komunikacie: podmiot leczniczy nie może odstąpić lub sprzedać szczepionki przeciw COVID-19
- PN, 19:16 Stanowisko konsultanta krajowego ws. szczepień przeciwko Covid-19 u pacjentek z nowotworami ginekologicznymi
- PN, 18:56 NIPiP pisze do ministra: potrzebne pilne wznowienie szczepień w grupie zero
- PN, 18:39 Dworczyk: w najbliższych dniach zapadną decyzje co do obowiązujących obostrzeń
- PN, 17:58 Kraków: w "Żeromskim" bez NOP u szczepionych osób z reakcjami anafilaktycznymi w przeszłości
- PN, 17:47 Badanie serologiczne w Krakowie: niemal 50 proc. nauczycieli przeszło COVID-19 nie wiedząc o tym
- PN, 16:58 Szczepionka Moderny skuteczna na warianty koronowirusa: brytyjski i z RPA
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 478 119, zmarło 35 401 pacjentów
- 2 Lekarz: po zaszczepieniu się "wrzuciłem na luz". To może być woda na młyn dla antyszczepionkowców
- 3 Wiceminister zdrowia: być może od 1 lutego zostaną poluzowane niektóre obostrzenia
- 4 Dworczyk: nie ma na razie wolnych terminów szczepień przeciw COVID-19, bo brakuje szczepionek
- 5 Zmarł prof. Franciszek Kokot, współtwórca polskiej nefrologii
- 6 Wchodzi w życie nowelizacja rozporządzenia dotyczącego m.in. kolejności szczepień w I etapie
- 7 Fizjoterapeuci, diagności i farmaceuci chcą się szkolić i szczepić przeciw koronawirusowi
- 8 Opłata cukrowa, czyli po co nam te pieniądze i jak je najlepiej wydać
- 9 Porozumienie Zielonogórskie: szczepienia seniorów w POZ ruszą raczej od wtorku
- 10 Resort zdrowia: 6 322 nowe zakażenia koronawirusem ostatniej doby, zmarło kolejnych 346 osób
- 11 GUS: w 2020 roku we wszystkich województwach było znacznie więcej zgonów niż w 2019
- 12 Rzecznik MZ: czekamy na weryfikację przez lekarza zgonu pacjenta ujętego w raporcie poszczepiennym
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych