Sejm nie odrzucił sprawozdania nt. programu zwalczania chorób nowotworowych

Sejm nie zgodził się w piątek (11 maja) na odrzucenie sprawozdania z realizacji Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych. Wnioskował o to klub SLD, argumentując m.in., że sytuacja w tej dziedzinie jest bardzo zła.

Za odrzuceniem informacji było 173 posłów, przeciwnych było 269, nikt nie wstrzymał się od głosu.

Debata na ten temat odbyła się podczas poprzedniego posiedzeniu Sejmu. Wówczas posłowie przekonywali, że Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych wymaga modyfikacji, profilaktyka jest mało skuteczna i niewiele osób korzysta z zaproszeń na badania.

Jak informowała wówczas wiceminister zdrowia Agnieszka Pachciarz, na realizację programu w 2010 r. wydano ponad 275 mln zł, w tym ponad 76 mln zł na profilaktykę. W ramach programu wczesnego wykrywania raka piersi wykonano ponad 980,7 tys. badań mammograficznych u kobiet w wieku 50-69 lat, czyli u ponad 40 proc. wskazanej populacji. Stwierdzono raka piersi u 4 341 kobiet, a u 245 059 kobiet łagodne zmiany.

W ramach programu profilaktyki i wczesnego wykrywania raka szyjki macicy wykonano blisko 795,5 tys. badań cytologicznych u kobiet w wieku 25-59 lat, co stanowiło 27 proc. pacjentek kwalifikujących się do badań. Wykryto nowotwory raka szyjki macicy u 54 kobiet.

Pachciarz przyznała, że resort nie jest zadowolony z tych wyników, zwłaszcza programu dotyczącego raka szyjki macicy. Uznała, że wymaga on analiz i modyfikacji w celu zwiększenia liczby kobiet zgłaszających się na badania.

W 2010 r. realizowany był także program profilaktyki raka jelita grubego. Jest to drugi najczęściej występujący w Polsce nowotwór i drugi najczęstszy zabójca wśród nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Realizowana w Polsce metoda badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego to wykonywanie kolonoskopii raz na 10 lat.

W ramach programu wykonano ponad 36,5 tys. badań kolonoskopowych, prawie 14,5 tys. badań histopatologicznych, u blisko 13,3 tys. pacjentów stwierdzono obecność polipów, a u 306 pacjentów wykryto nowotwór jelita grubego. Ponadto, w ramach programu przeszkolono 23 lekarzy kolonoskopistów i 6 histopatologów.

Najczęściej występującym w Polsce nowotworem złośliwym jest rak płuca - przyczyna blisko jednej szóstej wszystkich zgonów z powodu nowotworów (jest powodem najwyższej zachorowalności u mężczyzn, a także drugim powodem zachorowalności u kobiet). Dlatego w ramach narodowego programu podejmowano również działania, które miały poprawić dostępność do świadczeń w zakresie leczenia raka płuca (poprawa standardów leczenia operacyjnego i skojarzonego, doposażenie i modernizacja klinik i oddziałów torakochirurgii).

PARTNER SERWISU

Drogi Użytkowniku!