Samorząd lekarski wydał m.in. stanowisko dotyczące bezpłatnych maseczek ochronnych

Autor: MAK/Rynek Zdrowia • • 09 maja 2020 18:47

Naczelna Rada Lekarska opublikowała w piątek (8 maja) na swojej stronie dwa stanowiska. Pierwsze dotyczy poselskiego projektu ustawy o zapewnieniu bezpłatnych maseczek ochronnych, a drugie - projektu zmian zarządzenia prezesa NFZ ws. określenia warunków zawierania i realizacji umów o opiekę psychiatryczną i leczenie uzależnień.

Maseczki ochronne podczas pandemii koronawirusa będą w Polsce bezpłatne?; FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

- Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej po zapoznaniu się z poselskim projektem ustawy o zapewnieniu bezpłatnych maseczek ochronnych (...), pozytywnie ocenia przedmiotowy projekt. Zdaniem Prezydium NRL zapewnienie bezpłatnych maseczek ochronnych umożliwi ujednolicenie stosowania danego rodzaju maseczek oraz zapewni dostęp do jednakowej ochrony osobistej dla wszystkich obywateli - czytamy na stronie Naczelnej Izby Lekarskiej.

Prezydium NRL odniosło się także do zarządzenia Prezesa NFZ zmieniającego zarządzenie ws. określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju opieka psychiatryczna i leczenie uzależnień.

Samorząd lekarski „pozytywnie ocenia zmiany projektowane w § 18 ust. 4 zarządzenia Nr 7/2020/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 16 stycznia 2020 r. uchylające obowiązek potwierdzania przez uczestnika udziału w sesji psychoterapii indywidualnej, sesji psychoterapii rodzinnej, sesji psychoterapii grupowej oraz sesji wsparcia psychospołecznego” - brzmi stanowisko NRL.

„Projektowany przepis § 18 ust. 4 zarządzenia realizuje postulat środowiska lekarskiego zgłoszony w Apelu Nr 3/20/P-VIII Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej z dnia 31 stycznia 2020 r., w którym wskazywano na brak jakiegokolwiek uzasadnienia dla wymogu poświadczania faktu odbycia sesji psychoterapii przez jej uczestnika” - podaje NRL.

Więcej: nil.org.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum