Salmonella w partii suszonej Kurkumy. GIS wydał ostrzeżenie

Autor: oprac. WOK • Źródło: GIS, Rynek Zdrowia25 sierpnia 2021 18:09

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w środę, 25 sierpnia na swojej stronie ostrzeżenie dotyczące pojawienia się pałeczek Salmonelli w jednej z partii produktu Kurkuma (opakowanie 100 g).

GIS ostrzega przed Salmonellę w partii Kurkumy FOT. GIS

- Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS

Szczegóły dotyczące produktu

  • Produkt - Kurkuma, 100 g
  • Zakład pakowania - FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
  • Numer partii – P 14 05
  • Data minimalnej trwałości - 12.2022

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że firma konfekcjonująca wdrożyła procedurę wycofania z rynku kwestionowanego produktu. 

- Proces wycofania kwestionowanej partii produktu nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej - czytamy w komunikacie.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum