Prezydent powołał Adama Niedzielskiego na stanowisko ministra zdrowia Minister zdrowia Adam Niedzielski odebrał nomiancję z rąk prezydenta. Fot. MZ/TT

Dziękuję nowym ministrom zdrowia i spraw zagranicznych za objęcie tych niezwykle ważnych urzędów w trudnych czasach; proszę o kontynuowanie dobrej polityki waszych poprzedników - powiedział w środę (26 sierpnia) prezydent Andrzej Duda po powołaniu Zbigniewa Raua na szefa MSZ i Adama Niedzielskiego na szefa MZ.

Podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim Duda gratulował nowym ministrom i dziękował im za "objęcie tych niezwykle ważnych urzędów w trudnych czasach".

Prezydent wspomniał o doświadczeniu nowego szefa MSZ Zbigniewa Raua w pracy parlamentarnej, a także o tym, że pełnił funkcję wojewody oraz o doświadczeniu nowego ministra zdrowia Adama Niedzielskiego w resorcie finansów czy NFZ.

- Wiele dobrego stało się na przestrzeni ostatnich lat w polskiej służbie zdrowia, wzrastają nakłady na ochronę zdrowia, trzeba, żeby te pieniądze były w jak najlepszy sposób wykorzystane - mówił.

Uznał też, że polityka ochrony zdrowia - zwłaszcza jeśli chodzi o walkę z koronawirusem - była dotychczas dobrze prowadzona.

W miniony wtorek (18 sierpnia) rezygnację z funkcji ministra zdrowia złożył Łukasz Szumowski. Z kolei w ubiegły czwartek Jacek Czaputowicz zrezygnował z funkcji szefa resortu dyplomacji. Tego dnia o nominacjach Raua i Niedzielskiego na funkcje ministerialne poinformował premier Mateusz Morawiecki.

Dr n. ekon. Adam Niedzielski od 2019 r. był prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia, wcześniej pełnił funkcję zastępcy prezesa NFZ ds. operacyjnych. Od 2016 r. był dyrektorem generalnym w Ministerstwie Finansów. W latach 2017-2018 był członkiem rady nadzorczej spółki celowej Aplikacje Krytyczne. Ponadto od stycznia do lipca 2018 r. był powołanym na wniosek ministra finansów członkiem Rady Narodowego Funduszu Zdrowia.

Niedzielski jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej na dwóch kierunkach: ekonomia oraz metody ilościowe i systemy informacyjne.W 2003 r. uzyskał stopień doktora nauk ekonomicznych, nadany przez Instytut Nauk Ekonomicznych PAN.

Będzie pierwszym od 16 lat - po Marianie Czekańskim, który objął tę funkcję w drugim rządzie Marka Belki - szefem resortu zdrowia, który nie jest lekarzem, ale menedżerem.

Niedzielski jest ekspertem z zakresu zarządzania publicznego, autorem artykułów i książek z zakresu administracji publicznej, finansów publicznych i kontroli zarządczej.

Był dyrektorem generalnym w Ministerstwie Finansów za czasów, gdy ministrem był Mateusz Morawiecki. Pracował także w Najwyższej Izbie Kontroli, Ministerstwie Sprawiedliwości w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.

Równolegle z pracą w administracji pracował naukowo w Instytucie Badań nad Gospodarką Rynkową (w latach 1998-2004) oraz w Wyższej Szkole Handlu i Finansów Międzynarodowych (1999-2007).

PARTNER SERWISU

Drogi Użytkowniku!