OZZPiP wydała oświadczenie w sprawie zarobków pielęgniarek. "To prowokacja. Ma osłabić protest 11 września"

Autor: JPP • Źródło: Rynek Zdrowia/ OZZPiP01 września 2021 06:00

OZZPiP wydał oświadczenie w sprawie zarobków pielęgniarek i położnych. - Związek nigdy nie był twórcą siatki płac do ustawy – przypomina Krystyna Ptok. Szefowa związku wskazuje, że takie informacje mogą być „prowokacją mającą na celu osłabienie protestu zaplanowanego na 11 września”.

OZZPiP wydał oświadczenie w sprawie siatki płac pielęgniarek Fot. PTWP
  • Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych wydał oświadczenie w sprawie siatki płac pielęgniarek i położnych. To odpowiedź na artykuł opublikowany w Portalu Pielęgniarek i Położnych
  • Szefowa związku twierdzi, że „zmanipulowane informacje są próbą zdegradowania roli Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz jawną prowokacją mającą na celu osłabienie protestu zaplanowanego na 11 września”

Siatka płac pielęgniarek. OZZPiP wydał oświadczenie

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych wydał oświadczenie w sprawie siatki płac pielęgniarek i położnych. To odpowiedź na artykuł opublikowany w Portalu Pielęgniarek i Położnych.

- Wobec pojawiających się materiałów medialnych, które wypaczają obraz działalności naszej organizacji i dotychczasowych rozmów z Ministerstwem Zdrowia, stanowczo oświadczamy, że pojawiające się zmanipulowane informacje na portalu pielęgniarek i położnych są próbą zdegradowania roli Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz jawną prowokacją mającą na celu osłabienie protestu zaplanowanego na 11 września 2021r. i wpisują się w negatywną narrację Ministerstwa Zdrowia wobec naszego Związku - czytamy w oświadczeniu przewodniczącej OZZPiP Krystyny Ptok.

Jak przypomina "Związek nigdy nie był twórcą siatki płac do ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych".

- Związek nigdy nie zaakceptował obecnego kształtu ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia i nigdy nie zaakceptował aktualnego podziału grup zawodowych i wielokrotnie wnosił o ich zmianę - przypomina Ptok.

Czytaj również: Pielęgniarki do ministra zdrowia: "Prymitywne próby manipulowania opinią publiczną"

Krystyna Ptok o strajku medyków: "System jest coraz bardziej niebezpieczny dla pacjentów"

Ministerstwo Zdrowia nie wyjaśniło, jak ustaliło współczynniki pracy pielęgniarek

Szefowa OZZPiP podkreśla, że Ministerstwo Zdrowia nigdy nie wyjaśniło, w jaki sposób ustaliło współczynniki pracy pielęgniarek i położnych w swoich projektach.

- Organizacjami, które OD POCZĄTKU AKCEPTOWAŁY WSZYSTKIE projekty rządowe dot. najniższych wynagrodzeń w ochronie zdrowia są: NSZZ „Solidarność”, Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych (OPZZ) i organizacje pracodawców - dodaje.

Czytaj również: Będą pozwy pielęgniarek i położnych o zarobki? OZZPiP pyta PIP o wynagrodzenia minimalne

11 września lepiej nie chorować. Lekarze, pielęgniarki i ratownicy wyjdą na ulice. Będą wuwuzele i białe miasteczko

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum