OZZL popiera stanowisko PZ

Autor: OZZL/Rynek Zdrowia • • 01 stycznia 2015 10:51

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy w oświadczeniu opublikowanym na stronie OZZL popiera nieprzyjęcie przez Porozumienie Zielonogórskie rządowej propozycji kontraktów na rok 2015, ponieważ ich warunki uniemożliwiają lekarzom POZ wywiązanie się z obowiązków, które na nich nałożono.

OZZL popiera stanowisko PZ
Fot. OZZL

"Źle się stało, że Minister Zdrowia, odrzucając konstruktywne propozycje Porozumienia Zielonogórskiego zatrzasnął przed znaczną częścią polskich pacjentów drzwi do refundowanego leczenia w ramach POZ, łamiąc w ten sposób Konstytucję RP" - czytamy w oświadczeniu.

"OZZL wzywa lekarzy prywatnie praktykujących aby umożliwili tym pacjentom leczenie, przyjmując ich w swoich gabinetach i aby wystawili rachunek, który powinien być zrefundowany przez NFZ.  Pacjentów, których nie będzie stać na zapłacenie rachunku lekarze przyjmą charytatywnie, jak robili to tradycyjnie od lat" - informuje związek.

"Jednocześnie OZZL przestrzega przed całkowitym paraliżem systemu ratownictwa medycznego, do którego może doprowadzić decyzja Ministra Zdrowia aby chorzy zamiast w przychodniach rodzinnych leczyli się w Szpitalnych Oddziałach Ratunkowych.  Mogą na tym ucierpieć chorzy wymagający natychmiastowej pomocy" - ocenia OZZL.

"OZZL wzywa rządzących aby porzucili tę drogą konfrontacji ze środowiskiem medycznym i agresji wobec niego, aby przestali skłócać pacjentów z lekarzami, lekarzy z pielęgniarkami, pracowników medycznych z dyrektorami szpitali.  OZZL wzywa rządzących aby rozpoczęli konstruktywny dialog ze środowiskiem medycznym i społeczeństwem na temat rzeczywistych możliwości publicznej służby zdrowia i jej organizacji" - czytamy w podsumowaniu.

Więcej: http://www.ozzl.org.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum