OZZL: list otwarty do polskich pacjentów o udział w manifestacji Fot. PTWP (zdjęcie ilustracyjne)

1 czerwca odbędzie się w Warszawie manifestacja organizowana przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy, która ma być protestem przeciwko lekceważeniu ochrony zdrowia Polaków przez kolejne ekipy rządowe.

W liście otwartym do polskich pacjentów OZZL wskazuje, że najbardziej jaskrawym przejawem tego lekceważenia jest wielkie niedofinansowanie publicznej ochrony zdrowia, co powoduje kolejki do leczenia skutkujące wielkim cierpieniem: pogorszeniem stanu zdrowia wielu chorych i - nierzadko - ich śmiercią.

„Dlatego zapraszamy Was do udziału w manifestacji 1 czerwca. Musicie pokazać, że rządzący nie mogą lekceważyć Was, Waszego zdrowia i życia. Musicie pokazać politykom, że kto nie dba o ochronę zdrowia nie ma prawa sprawować władzy w demokratycznym państwie. Nie zostawiajcie nas - pracowników ochrony zdrowia - samych w walce o zdrowie Polaków” - czytamy w liście otwartym do pacjentów.

Zarząd Krajowy OZZL informuje, że manifestacja rozpocznie się 1 czerwca o godzinie 13 przed gmachem Ministerstwa Zdrowia, następnie przemarsz ul Miodową, Traktem Królewskim i ul. Wiejską przed siedzibę Sejmu RP, gdzie będą miały miejsce wystąpienia przedstawicieli pacjentów i pracowników medycznych. Planowane jest też złożenie petycji do Władz RP w sprawie podjęcia działań zmierzających do likwidacji kolejek do leczenia w publicznej ochronie zdrowia.

CZYTAJ TAKŻE

PARTNER DZIAŁU