O jedzeniu w szpitalu krążą legendy. NFZ szuka agencji PR. W planach kampania edukacyjna

Autor: JPP • Źródło: Rynek Zdrowia/Portal Spożywczy28 lipca 2021 10:14

NFZ szuka agencji PR do przeprowadzenia kampanii edukacyjnej o żywieniu w szpitalach. Na razie specjalistami w tym zakresie są pacjenci, którzy dzielą się doświadczeniami, czym karmiono ich na oddziałach. A z tym bywa bardzo różnie.

Jedzenie w szpitalach obrosło w legendy Fot. Shutterstock
  • Posiłki w szpitalach obrosły w legendy, a pacjenci między innymi w mediach społecznościowych dzielą się opiniami i zdjęciami serwowanych na oddziałach dań
  • Dominują uwagi mocno krytyczne, bo nie ma co ukrywać z żywieniem w większości placówek wciąż jest źle. Dieta często jest uboga, albo składa się ze złej jakości produktów
  • Z drugiej strony pacjenci również nie mają wiedzy, jak powinno wyglądać żywienie szpitalne i podjadają, co może być ze szkodą dla ich stanu zdrowia
  • NFZ szuka agencji PR do przeprowadzenia kampanii edukacyjnej o żywieniu w szpitalach. Powstać ma m.in raport na temat jakości jedzenia w polskich placówkach, a także specjalna strona internetowa

Posiłki w szpitalu. NFZ szuka agencji PR do kampanii o żywieniu w szpitalach

Posiłki w szpitalach obrosły w legendy. - Talerz z kromką czerstwego chleba, dwa plastry szynki obok nieduża kostka masła - taki zestaw widział  prawdopodobnie każdy, kto choć raz w życiu trafił na szpitalny oddział. Fajerwerków nie ma, a w mediach społecznościowych pełno jest zdjęć i opinii na ten temat. Najczęściej są to jednak uwagi mocno krytyczne.

Teraz jedzeniem w szpitalu chce się zająć Narodowy Fundusz Zdrowia, który – jak informuje portalspożywczy.pl - planuje kampanię edukacyjno-informacyjną w tym zakresie i szuka agencji PR. 

Co konkretnie zamierza NFZ? Powstać ma raport na temat jakości jedzenia w placówkach (wcześniej będzie kwestionariusz oceny) oraz specjalna strona internetowa. W planach są także webinary i plebiscyt na najlepszy szpital. Celem tych działań będzie zwrócenie uwagi, jak ważna dla chorych jest prawidłowa dieta dostosowana do różnych jednostek chorobowych.

Kampania ma potrwać osiem miesięcy. Tymczasem Fundusz zaprosił agencje PR do składania ofert na realizację zadania, dopiero na ich podstawie zostanie ogłoszony przetarg. Termin składania ofert wyznaczono do 30 lipca.  

Czytaj również: Zarządzanie szpitalem w Polsce. Kiedy usługi outsourcingowe są korzystne dla placówki?

Jakie jest jedzenie w szpitalu? Najlepszymi krytykami są pacjenci

Jak w praktyce wygląda jedzenie w szpitalu ? W temacie na przestrzeni ostatnich lat wiele się zmieniło, ale standardy wciąż są różne i zależą od placówki.

W niektórych szpitalach posiłki prezentują się znakomicie, i tak – w ocenie pacjentów – smakują: jest różnorodnie, smacznie, apetycznie. W innych pod hasłem „dietetycznie” kryją się zwyczajnie słabej jakości produkty, oszczędności, ale z pewnością nie zbilansowana dieta.

Pacjenci swoimi doświadczeniami ze szpitalnym jedzeniem dzielą się w mediach społecznościowych. Powstał nawet specjalny profil na Facebooku, na którym publikują zdjęcia serwowanych na oddziałach dań. Niektóre zdjęcia mogą wprawić w osłupienie.

Oczywiście nie brakuje też pozytywnych przykładów.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum