×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

O 25 zł więcej za dzienne żywienie pacjenta w szpitalu. MZ o pilotażu "Dobry posiłek"

Autorzy: PAP; oprac. ML • Źródło: PAP14 września 2023 18:30Aktualizacja: 15 września 2023 16:07

Posiłki w szpitalach będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Jadłospis ma zawierać informacje m.in. o składzie produktów, kaloryczności i wartości odżywczych, obecności alergenów - przewiduje projekt rozporządzenia MZ w sprawie programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu".

O 25 zł więcej za dzienne żywienie pacjenta w szpitalu. MZ o pilotażu "Dobry posiłek"
Posiłki w szpitalach do zmiany. Fot. Shutterstock
  • Raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r.1 wykazał znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach
  • Jako najczęściej powtarzające się błędy żywieniowe wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów: mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego
  • Ponadto charakteryzowała je wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżona wartość energetyczna diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżona zawartość soli

Jadłospis opracuje dietetyk. Dobra zmiana?

Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki przeznaczone w szpitalu będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka (na co najmniej 7 dni).

Jadłospis ma zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Szpital codziennie będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia. Może ono obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.

Powinno ono także uwzględniać aktualną sytuację zdrowotną: musi być dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia świadczeniobiorcy .

Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozliczenie programu pilotażowego odbywać się będzie według stawki w wysokości 25,00 zł za osobę na dzień pobytu pacjent na oddziale.

- Środki te są dodatkowymi środkami przeznaczonymi na wyżywienie świadczeniobiorców w szpitalu w związku z realizacją programu pilotażowego i stanowią uzupełnienie środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie świadczeniobiorców - czytamy w projekcie.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNERZY SERWISU
    partner serwisu
    partner serwisu
    partner serwisu
    partner serwisu

    Najnowsze