Niedożywienie szpitalne jest w Polsce powszechne. Eksperci uruchomili specjalny program

Autor: WOK • Źródło: Rynek Zdrowia16 sierpnia 2021 16:00

Jeżeli pacjent nie jest w stanie samodzielnie przyjmować pokarmów, powinien otrzymać leczenie poza- i dojelitowe. Preparaty te są refundowane - przypomina prof. Stanisław Kłęk.

Niedożywienie szpitalne jest w Polsce powszechne. Eksperci uruchomili specjalny program
Żywienie kliniczne powinno być w szpitalach standardem; FOT. Materiały prasowe
  • Odpowiednio wcześnie wprowadzone leczenie żywieniowe wspomaga powrót do zdrowia, poprawia samopoczucie pacjenta, skraca czas terapii - wyliczają eksperci
  • Niestety, niedożywienie szpitalne jest u nas nadal powszechne - mówi prof. Stanisław Kłęk
  • "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego" to jedyny w Polsce program budujący świadomość roli i znaczenia żywienia klinicznego

- Jeżeli pacjent nie jest w stanie samodzielnie przyjmować pokarmów, powinien otrzymać leczenie poza- i dojelitowe. Preparaty te są refundowane - mówi prof. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Terapia żywieniowa ogranicza powikłania

- Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu. Niestety, nadal powszechne jest niedożywienie szpitalne. Wielokierunkowe konsekwencje niedożywienia przekładają się nie tylko na efekty leczenia, ale także na stan zdrowotny po zakończeniu terapii - zaznacza prof. Kłęk.

Leczenie żywieniowe polega na dostarczaniu pacjentowi niezbędnych substancji, które uzupełniają lub zastępują tradycyjne posiłki. Składniki te mogą być dostarczane dojelitowo, czyli poprzez przewód pokarmowy lub pozajelitowo, czyli dożylnie. Procedura żywienia klinicznego powinna być stosowana zawsze, gdy odżywienie pacjenta metodami tradycyjnymi jest niemożliwe bądź niewystarczające.

Odpowiednio wcześnie wprowadzone leczenie żywieniowe wspomaga powrót do zdrowia, poprawia samopoczucie pacjenta, skraca czas terapii i znacząco zmniejsza ryzyko powikłań jak i koszty szpitala. Dodatkowo, jest to procedura, która w realny sposób poprawia doświadczenie pacjenta i tym samym wpływa pozytywnie na wizerunek szpitala.

Żywienie kliniczne jest refundowane z NFZ, ale nie wszyscy o tym wiedzą

Żywienie kliniczne to procedura refundowana przez NFZ, która powinna być standardem w każdym szpitalu. Niestety wielu chorych wciąż nie może z niej skorzystać.

Niestety, jak wskazują eksperci z POLSPEN, problemem jest niska świadomość po stronie personelu oraz pacjentów w zakresie roli leczenia żywieniowego w procesie powrotu do zdrowia wynikającą z braku odpowiedniej edukacji. Problem pojawia się już na poziomie studiów medycznych, gdzie kwestie związane z żywieniem pacjentów są marginalizowane. Mało jest także dodatkowych szkoleń i kursów na ten temat.

Dlatego Towarzystwo POLSPEN realizuje program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie”. To jedyny w Polsce program, który konsekwentnie buduje świadomość roli i znaczenia żywienia klinicznego w procesie leczenia oraz działa na rzecz przełamywania barier, z którymi mierzą się polskie szpitale.

W 2021 r., pomimo utrudnień związanych z pandemią, odbyła się druga edycja programu, który ma na celu:

  • Prowadzenie edukacji na rzecz Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego w polskich szpitalach
  • Wprowadzenie certyfikacji szpitali spełniających kryteria Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
  • Upowszechnienie europejskich i polskich standardów żywienia klinicznego

Do tej pory odbyły się dwie edycje certyfikacji polskich szpitali (w roku 2020 oraz 2021) w ramach programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego . Certyfikacja opiera się o zestaw kryteriów opracowanych przez Radę Naukową programu, których spełnienie określane jest na bazie deklaracji szpitala (formularz zgłoszeniowy ) oraz wizyty kontrolnej przeprowadzanej przez reprezentację Rady Ekspertów.

Planowana jest trzecia edycja programu

Do programu (w dwóch edycjach) przystąpiły 122 placówki, a 46 przeszło proces pozytywnie i uzyskało certyfikat poświadczający stosowanie najwyższych standardów w zakresie żywienia klinicznego.

Rada Ekspertów programu, poza programem certyfikacji, prowadzi również cykle szkoleń i webinarów dla lekarzy oraz bazę wiedzy dla pacjenta.

Program objęty jest patronatem Ministerstwa Zdrowia, NFZ, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwa Chirurgów Polskich, Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej, Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Naczelnej Izby Aptekarskiej, Polskiej Federacji Szpitali, Polskiej Unii Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenia „Apetyt na Życie” oraz Farmakoekonomiki Szpitalnej.

Udział w programie certyfikacji oraz w szkoleniach prowadzonych przez ekspertów jest bezpłatny. Obecnie planowana jest trzecia edycja programu oraz kolejny cykl webinarów wspierających edukację w zakresie żywienia klinicznego.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum