Na podatku od cukru budżet mógłby zyskać 2,2 mld zł. Ale decyzji nadal nie ma

Autor: JW, MAK, "Rz"/Rynek Zdrowia • • 31 października 2019 14:05

Jeszcze wcześniej, 31 sierpnia, w mediach społecznościowych na temat podatku wypowiedział się Adam Niedzielski, obecny dyrektor NFZ.

"To pokazuje, jak bardzo potrzebne są drastyczne ruchy (podatek od cukru), bo edukacja nie powstrzyma tych trendów" - napisał Niedzielski w odniesieniu do danych, które przytoczyła lekarka, Agnieszka Mastalerz-Migas.

"Według GUS, w 2018 r. zjedliśmy aż o 6 kg cukru, o 23 jaja i o 6,8 kg mięsa więcej niż rok wcześniej. Zjadamy 76,9 kg mięsa na osobę! Na początku XXI w. jedliśmy o 40 proc. warzyw więcej niż obecnie. No i... wypiliśmy po 100 litrów piwa na głowę… dokąd zmierzamy? - zapytała retorycznie w serwisie Twitter lekarka.

O problemie lawinowo rosnącego spożycia cukru Rynek Zdrowia pisał 18 października. Zaznaczaliśmy, że przeciętny Polak zjadł go w roku 2018 ponad 51 kg. Tymczasem przed wojną jedliśmy 11 kg cukru rocznie. W roku 1700 średnie roczne spożycie cukru w brytyjskim gospodarstwie domowym wynosiło mniej niż 2 kg.

- Badania antropologiczne pokazały, że nasi przodkowie 10 tys. lat temu spożywali 200 gramów cukru na rok - mówił dla PAP dr Daniel Śliż, lekarz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. To ok. 255 razy mniej, niż obecnie zjadają Polacy! - Nie ma takiej możliwości, abyśmy zdołali się ewolucyjnie przystosować do takiej zmiany - podkreślał.

Czytaj też: Jemy już 250 razy więcej cukru niż nasi przodkowie. Polski „podatek od grzechu” coraz bliżej?

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum