MZ: prof. Piotr Czauderna rezygnuje ze stanowiska prezesa Agencji Badań Medycznych

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 11 grudnia 2019 08:16

Prezes Agencji Badań Medycznych prof. Piotr Czauderna zrezygnował z pełnionej funkcji. Przesłanką podjęcia takiej decyzji, jak przekazał rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz, była chęć powrotu do pracy klinicznej i do badań naukowych zarówno w wymiarze polskim, jak i międzynarodowym.

Prof. Piotr Czauderna Fot. PTWP

Rzecznik resortu sprecyzował, że profesor poinformował ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego o rezygnacji podczas wtorkowego spotkania.

- Minister zdrowia ze zrozumieniem odniósł się do decyzji prezesa Agencji, jednocześnie podziękował za dotychczasową dobrą współpracę - podał Andrusiewicz.

Prezes ABM jest powoływany przez ministra zdrowia w drodze konkursu na sześć lat. Ta sama osoba może pełnić funkcję prezesa nie dłużej niż przez dwie następujące po sobie kadencje. Minister może odwołać prezesa w kilku przypadkach, m.in. złożenia przez niego rezygnacji.

Czauderna kierował Agencją od października br. Wcześniej pełniącym obowiązki prezesem Agencji był Radosław Sierpiński, który od listopada jest zastępcą prezesa ds. medycznych.

ABM powstała na mocy ustawy uchwalonej w lutym tego roku. Najważniejsze cele, jakie zostały postawione przed Agencją, której główną rolą jest zapewnienie finansowania analiz i badań klinicznych w ochronie zdrowia, to wspieranie rozwoju nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz przyczynianie się do wzrostu innowacyjności polskiej medycyny.

W pierwszym ogłoszonym przez ABM konkursie na wsparcie niekomercyjnych badań klinicznych, gdzie do podziału jest 100 mln zł, wpłynęło 77 wniosków.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum