MZ chce wydać poradnik do rozporządzenia o szkolnych sklepikach

Autor: rmf24.pl/Rynek Zdrowia • • 22 września 2015 18:50

Ministerstwo Zdrowia jest gotowe na nowelizację i zmiany w rozporządzeniu dotyczącym szkolnych sklepików i żywienia dzieci w szkole. Nawet inspekcja sanitarna ma teraz problem z interpretacją przepisów o zawartości cukru w kompocie i soleniu obiadów - zauważa rmf24.pl.

MZ chce wydać poradnik do rozporządzenia o szkolnych sklepikach
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Na razie ministerstwo chce zaprosić dyrektorów szkół, ajentów sklepików i producentów żywności, żeby porozmawiać o tym, co jest największym problemem oraz o tym, co jest w rozporządzeniu najbardziej niezrozumiałe. Dopiero potem mogą być zmiany.

Resort planuje wydać poradnik do rozporządzenia, czyli jak interpretować przepisy o zawartości soli czy rodzajach oleju.

Na problemy z interpretacją nowych przepisów zwracali uwagę inspektorzy sanitarny, którzy powinni kontrolować, czy dzieci w szkole jedzą to, co zapisano w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia.

Przepisy są szczegółowe i zawiłe, w wielu miejscach odnoszą się do skomplikowanego unijnego prawa żywnościowego.

Inspektorzy sanitarni, zanim zaczną nakładać kary za posłodzoną herbatę, posolone ziemniaki w szkolnej kuchni, zbyt mało pomidorów w keczupie czy zły plasterek szynki w kanapce, chcą mieć pewność, że mają rację.

Przeciętny powiatowy inspektor może mieć wątpliwości, jak kontrolować. Jest mowa o określonych rodzajach oleju, jest o mięsie z określoną zawartością mięsa w mięsie- mówił nam rzecznik GIS Jan Bondar.

Od 1 września, czyli z początkiem nowego roku szkolnego, weszła w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia.

Czytaj: www.rmf24.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum