Lekarze rodzinni popierają protest 11 września. Porozumienie Zielonogórskie wydało oświadczenie

Autor: JKB • Źródło: Facebook, Rynek Zdrowia31 sierpnia 2021 09:44

Demonstracja medyków odbędzie się 11 września. Tymczasem coraz więcej organizacji zawodów medycznych przyłącza się do protestu. Stanowisko w tej sprawie przekazało także Porozumienie Zielonogórskie.

Medycy mogą liczyć na wsparcie lekarzy rodzinnych. Fot. Arch. PTWP
  • Już 11 września odbędzie się ogólnopolski protest ratowników medycznych zapowiedziany przez Komitet Protestacyjno-Strajkowy
  • Do strajku dołącza się coraz więcej organizacji, co oznacza, że demonstracja może zgromadzić nawet kilkanaście tysięcy osób
  • Medycy mogą liczyć na wsparcie także od lekarzy rodzinnych zrzeszonych w Porozumieniu Zielonogórskim

Lekarze rodzinni popierają strajk 11 września

Na początku sierpnia przedstawiciele związków i samorządów w ochronie zdrowia ogłosili powołanie komitetu protestacyjnego, a także zapowiedzieli duży protest medyków w Warszawie 11 września. Według szacunków w manifestacji może wziąć udział nawet kilkanaście tysięcy osób. Im bliżej daty manifestacji, tym więcej organizacji przyłącza się do protestu, albo deklaruje wsparcie dla tego wydarzenia.

Stanowisko w tej sprawie wydało m.in. Porozumienie Zielonogórskie.

- Środowisko pracodawców ochrony zdrowia zrzeszonych w Federacji Porozumienie Zielonogórskie od wielu lat dostrzega problemy systemu ochrony zdrowia w Polsce i wskazuje je kolejnym ekipom rządzącym. Podzielamy opinię dotyczącą zbyt niskich nakładów na szeroko pojętą ochronę zdrowia. Dostrzegamy rosnące z roku na rok kłopoty kadrowe, które zagrażają zdrowiu i życiu pacjentów – czytamy w oświadczeniu.

Co ważne, lekarze przypominają, że brak owocnych rozmów z rządzącymi powoduje utrudnienie w uzyskaniu wspólnego porozumienia, a to może przełożyć się także na znaczne skomplikowanie dotychczas funkcjonujących rozwiązań. W związku ze skomplikowaną sytuacją na linii rząd-medycy, Porozumienie Zielonogórskie przyłącza się do protestu.

- Dlatego wspieramy protest pracowników ochrony zdrowia, w którym z pewnością będą uczestniczyć także należący do Federacji lekarze, pielęgniarki i położne – podkreślił zarząd.

Czytaj także: Strajk medyków coraz bliżej, a rząd milczy. Wiceprezes NRL: "Nie odpuszczamy"

Wkrótce największy protest medyków od lat

Przypomnijmy: 11 września na ulice wyjdą m.in. lekarze, pielęgniarki, ratownicy, anestezjolodzy, diagności oraz farmaceuci. W sumie - według wstępnych szacunków - kilkanaście tysięcy osób. Uczestnicy demonstracji spotkają się przed Ministerstwem Zdrowia i przejdą przed Sejm.

Medycy apelują o natychmiastowe spotkanie z premierem, przedstawili też pięć postulatów.

Pięć głównych postulatów:

• znacznie szybszy niż planowany wzrost nakładów na system opieki zdrowotnej do wysokości nie 7%, ale 8% PKB (jak w krajach sąsiednich, średnia OECD na 2018 rok wynosi 8.8% PKB)
  • zwiększenie wynagrodzeń pracowników ochrony zdrowia do poziomów średnich w OECD i UE względem średniej krajowej, celem zahamowania emigracji zewnętrznej (zagranicznej) i wewnętrznej (do sektora prywatnego) pracowników opieki zdrowotnej
  • zwiększenie liczby finansowanych świadczeń dla pacjentów oraz poprawa dostępności pacjenta do świadczeń
  • podwyższenie jakości świadczeń dla pacjentów – jesteśmy krajem UE a nie WNP, potrzebna jest opieka lekarska, pielęgniarska, ale też fizjoterapeutyczna, rehabilitacyjna i farmaceutyczna oraz dostęp do nowoczesnych form diagnostyki laboratoryjnej i obrazowej
  • zwiększenie liczby pracowników pracujących w systemie ochrony zdrowia do poziomów średnich w krajach OECD i UE, szczególnie w sytuacji starzenia się społeczeństwa i zwiększania się zapotrzebowania na świadczenia opieki zdrowotnej.

Jak zapowiadają organizatorzy strajku, na demonstracji protest się nie zakończy. W planach jest jeszcze „białe miasteczko”.

Czytaj: 11 września lepiej nie chorować. Lekarze, pielęgniarki i ratownicy wyjdą na ulice. Będą wuwuzele i białe miasteczko

Ogólnopolski strajk medyków. Do protestu dołączają kolejne organizacje

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum